Foto: Freepik
Prvi smrtni slučaj od morbila u Zenici: 18-godišnjak preminuo

Prvi smrtni slučaj od morbila u Zenici: 18-godišnjak preminuo


Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) potvrdio je prvi smrtni slučaj od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona.

Osamnaestogodišnji mladić iz Zenice, rođen 2006. godine, preminuo je nakon što je bio hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), potvrdio je dr. Alisa Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a.

Od početka godine do 19. jula, na području Zeničko-dobojskog kantona prijavljeno je 1.218 slučajeva morbila.

Najviše oboljelih je u Zenici (487), Kaknju (443) i Visokom (185). Danas je Ministarstvo zdravstva ovog kantona proglasilo epidemiju.

“Širenje zaraze se nastavlja eksponencijalno, što znači da jedno oboljelo dijete može zaraziti čak 40 drugih. Vakcinalni obuhvat ciljane dobne skupine MRP vakcinom u ZDK iznosi samo 37 posto, dok dopunske imunizacije pokrivaju 46 posto. Da bi spriječili epidemiju, potrebno je vakcinisati najmanje 95 posto nevakcinisane djece u svakom naselju,” ističe dr. Kozica.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica apelira na roditelje da vakcinišu svoju djecu jer je imunizacija jedina efikasna epidemiološka mjera za sprječavanje morbila i njihovih komplikacija, uključujući smrt.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija