Psi iz BiH spašavaju živote, jedni su od najboljih u Evropi

Nakon obuke rade u ruševinama, lavinama ili u potragama za nestalim osobama, kazao je Ćukaš

Atos, Šmeki, Ela i Toro potražni su psi koji su aktivno uključeni u pretraživanje terena za preživjelima u okruženju grada Hataja u Turskoj i do sada su spasili nekoliko osoba. Zahvaljujući istančanom i snažnom čulu mirisa, pas ima 90 posto veću šansu kod pretrage, dok ljudi dostižu tek 40 posto vjerovatnoće pronalaska nestale osobe.

Uz spasioce koji su u Turskoj i Siriji, ovi psi su, također, postali heroji, a njihov značaj možda je tak sad postao jasan javnosti.

 

Emir Ćukaš, uposlenik FUCZ-a, rekao je za „Avaz“ da je za obuku psa tragača potrebno oko godinu, a njihov trening traje konstantno. Psi nakon obuke rade u ruševinama, lavinama ili u potragama za nestalim osobama na otvorenom prostoru.

  • Njihova obuka počinje na živim ljudima, a s vremenom se proširuje, pa budu pušteni i na ruševine – kazao je Ćukaš.

Brojne su, kako je dodao, akcije u kojima su učestvovali psi tragači i koje su uspješno završene zahvaljujući njima.

  • Prije nekoliko godina smo imali akciju u Loparama kada je dijete odlutalo od kuće i psi su ga našli. Prošle godine u Varešu, pa slučaj na Prokoškom jezeru, zatim prije nekoliko godina na Ponijerima pas je našao nestalog momka – prisjetio se Ćukaš i dodao da je takvih primjera mnogo.

Također, kada je riječ o spasilačkim akcijama, objašnjava nam, pravilo je da psi idu u paru.

  • Što se tiče naših pasa, mogu reći da su, sigurno, jedni od najboljih u Evropi – istakao je Ćukaš.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79