Puhalo: Srpski narod nije genocidan, ali je glup jer dozvoljava da mu se to pripisuje

U kontekstu nedavnih rasprava oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja je predložena u Ujedinjenim nacijama, iz Republike Srpske stižu oštre reakcije.

Lokalni lideri smatraju da bi ova rezolucija mogla stigmatizirati Srbe kao genocidan narod, iako takva formulacija izričito ne postoji u samom dokumentu.

Ova situacija pokrenula je širu raspravu o tome kako politički lideri utiču na percepciju svojih naroda.

Banjalučki psiholog Srđan Puhalo kritički se osvrnuo na ovu situaciju.

On je na društvenim mrežama izrazio stav da “Srpski narod nije genocidan, jer nijedan narod nije genocidan”, dodajući da je problem u “gluposti i neobrazovanosti srpskog naroda koji dozvoljava da ga njegovi političari manipulišu i pripisuju mu genocidnost”.

Puhalo je oštro kritikovao manipulativne taktike koje koriste političari u svrhu sticanja ili očuvanja moći, a koje mogu imati dalekosežne posledice na međunarodnom planu.

Ovaj incident ilustruje duboku polarizaciju unutar političkog diskursa u regionu, kao i uticaj političkih lidera na narative koji se tiču nacionalne istorije i identiteta.

Očekuje se da će glasanje o Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a biti održano tokom maja, nakon što je prvobitno bilo zakazano za 2. maj, ali pomjereno iz još nepoznatih razloga.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79