Pulmolog, koji se oporavio od korone, o borbi zdravstvenih radnika

Od prvog trenutka ove situacije s virusom korona, od marta, mobilisao nas je zajednički osjećaj potrebe za naše pacijente, za naš narod i državu. Taj nas osjećaj, čini mi se, drži i nosi još uvijek, opisuje za Srpskainfo Mladen Duronjić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC RS i jedan od ljekara u Srpskoj koji su se i lično borili sa Covid-19 bolešću.

Po njegovim riječima, zamor kod zdravstvenih radnika svakako postoji, a neki su, poput njega, i bolovali samu bolest i bili inficirani, ali svi su se ponovo vratili u proces rada i borbe s pandemijom.

– Ponovo, uz sve rizike koje postoje i koje prihvatamo, stojimo na raspolaganju našim pacijentima. To je težak, ali istovremeno i jedan lijep osjećaj, da ste u nesvakidašnjem trenutku neophodni i da činite ono što je neophodno. I da naši građani mogu da računaju na nas – odgovara Duronjić na pitanje kako zdravstveni radnici, nakon četiri mjeseca, izdržavaju dalju borbu s virusom koja se ponovo usložnjava.

Kako ističe, zadovoljstvo mu je da bude na čelu Klinike za plućne bolesti UKC RS i njenih 70-ak zaposlenih, koji svakodnevno daju svoj maksimum i nemaju dileme u vezi s tim.

– Nismo imali bolovanja izuzev Covid-a, nismo imali ni pomisao na to. Taj osjećaj solidarnosti, da jedni za druge treba nešto da uradimo, svakodnevan je. Imam sreću da predvodim tim koji je odlična kombinacija mladih punih entuzijazma i starijih sa iskustvom, koje nije napustio entuzijazam. Tako da mislim da možemo da se nosimo sa ovakvim i sličnim situacijama na način doličan ustanovi ovog ranga i da naši građani i pacijenti mogu da računaju na to – ističe Duronjić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS

Uz Klinku za infektivne bolesti, zaposleni ove klinike najčešće zbrinjavaju pacijente sa simptomima bolesti Covid-19 u Banjaluci.

– U kliničkoj slici oboljelih od Covid-19 uglavnom, pored opštih simptoma, dominiraju i respiratorne tegobe, a one se odnose na promjene koje nastaju u plućima i koje se jasno i lako detektuju i klinički, i radiološki, i biohemijskim nalazima. To, naravno, pulmologa čini neophodnim u timu za dijagnostiku, liječenje i praćenje oboljelih od Covida i to će tako trajati. Tu je naše mjesto – kaže on.

Ako će, dodaje, iz ove situacije nešto dobro proisteći za zdravstveni sistem Srpske, onda je to činjenica da će mnogi mladi ljekari „preko noći“ stasati i postati kadri da se nose s ovakvim situacijama, epidemijama i ovako teškim bolestima.

– Mi stariji smo prolazili kroz krizne situacije i ranije, tako da za nas ni ova ne predstavlja nešto toliko novo, ali divim se mladim kolegama u UKC uopšte – zaključuje Duronjić za Srpskainfo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79