Pupovac o incidentu u Borovu: Tim mladim ljudima podstrek je došao iz sabora

Grupa od dvadesetak mladića u pratnji policije jutros je prošla Borovom, skandirajući poruke govora mržnje, pri tom pozivajući na ubijanje Srba.

O incidentu se oglasio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

“Juče i danas su bila obilježavanja za strašna ratna stradanja, bilo u Zagrebu, bilo u Slavoniji. Bilo da je riječ o predstavnicima države ili predstavnika nevladinih grupa i želimo ovom prilikom izraziti žaljenje što neke od tih komemoracija i poruka koje su poslate nisu bile ni blizu onoga što je hrvatskom društvu nakon 30 godina potrebno, a to je mir. Srpsko narodno vijeće je povodom granatiranja Zagreba danas položilo vijenac na lokacijama na kojima su stradali ljudi”, kazao je Pupovac i dodao:

“Time smo pokazali poštovanje za poginule koji su stradali zbog sulude politike”, istakao je on.

Potom je prokomentarisao incident u Borovu.

Skandal u Hrvatskoj: Desetak privedenih u Borovu, vikali su ‘ubij Srbina’

“Juče je u Okučanima održan parastos za stradale Srbe u ‘Bljesku’. Ne samo za 22 ljudi u Medarima, koji su pobijeni, već za sve druge koji su stradali ili u izbjegličkoj koloni ili za one koji su ostali živjeti u svojim mjestima kao civili. Danas je u Okučanima za sve te stradale položen vijenac u dvorištu pravoslavne crkve i sve je prošlo u najboljem redu. Nije bilo nikakvih pogrdnih riječi ili dobacivanja, ali na žalost ono što se dogodilo jutros u Borovu je govor koji održava ratno stanje i želi ratno stanje i širi prostor netolerancije, mržnje i poticanje na nasilje. Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima podstrek došao sa saborske govornice ili od strane najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene samoga. Svako treba paziti na svoj govor”, kazao je Pupovac.

On je rekao da svi koji govorom na to potiču trebaju biti svjesni toga.

“Riječ je o tome da se stvari ne nazivaju pravim imenom. Ovdje je riječ na podsticanje na mržnju i nasilje. Svi koji imaju državnu volju, a ne preduzimaju ništa, oni su saodgovorni. Zadnji su krivi navijači, prvi koji su odgovorni su oni koji na to potiču dajući im svojim primjerom, motiv, razlog, pa i metu. Nenazivanje stvari pravim imenom je opasno i neodgovorno, kao i neodgovorne riječi. Nećemo prestati zagovarati mir”, kazao je Pupovac.

Na pitanje odnose li se njegove poruke na predsjednika Milanovića, Pupovac je rekao:

“Nisam govorio samo o jednom predstavniku vlasti, govorim i o izvršnoj vlasti. I ovoj i o Vladi prije ove. Govorim i o govoru u Saboru. O imenima, ne bih govorio”, napomenuo je Pupovac.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79