Puštali himnu Srbije na obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH u Bijeljini

Foto: SRNA

Danas se u Republici Srpskoj obilježava Dan Vojske RS-a, kao i Dan Trećeg puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, s centralnim događajem na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini.

Za ovu priliku bio je izmijenjen i režim saobraćaja u centralnom dijelu grada, kako bi pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, stacionirani u kasarni Vojvoda Stepa Stepanović, mogli proći kroz grad.

Iako se ovakvi svečani događaji redovito organiziraju širom BiH, uključujući privremene obustave saobraćaja, ovog puta događaj je izazvao kontroverzu.

Naime, umjesto himne Bosne i Hercegovine, sa zvučnika je intonirana himna Srbije, “Bože pravde”.

Na ceremoniji nije intonirana ni Himna Republike Srpske “Moja republika”, što bi također moglo biti upitno u smislu poštivanja državnih simbola, ali bi se ipak odnosilo na svečanu kompoziciju jednog entiteta u BiH.

Ovaj čin, gdje je intonirana himna susjedne države, može se shvatiti kao ponižavanje države Bosne i Hercegovine, posebno jer se radilo o obilježavanju Dana jedne od jedinica njenih Oružanih snaga.

Incident je zabilježen i objavljen na portalu Oslobođenja, gdje je dostupan snimak cijelog događaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79