Rade Drljača želi ostati iza rešetaka

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka za još dva mjeseca zatražilo je produženje pritvora Radetu Drljači (24), Slobodanu Krnetiću (33) i Borisu Zoriću (33), osumnjičenima za ubistvo i paljevinu tijela Brune Rolda (52) iz Banje Luke.

Zanimljivo je da se Drljača, koji je priznao zločin, nije protivio produženju pritvora, što je i stav njegove porodice.

Ne protivi se

– Imajući u vidu duševno stanje Drljače, kao i negativan utjecaj okoline na njega, njegovo stambeno pitanje i prilike, a uz prethodnu konsultaciju s porodicom i osumnjičenim, odbrana se neće protiviti produženju pritvora – rekao je Drljačin advokat Aleksandar Jokić.

Tužilaštvo Drljaču tereti za teško ubistvo i paljevinu, dok su Krnetić i Zorić osumnjičeni za saizvršilaštvo. Njihovi branioci protivili su se produženju pritvora, smatrajući ga neosnovanim.

– Prijedlog za Krnetića je zasnovan na kontradiktornim izjavama drugih osumnjičenih. Netačno je da je on učestvovao u izvršenju ubistva, što su na prethodnom ročištu potvrdila i druga dva osumnjičena – rekao je Krnetićev branilac Željko Višić.

Rold

Ustvrdio je i da je netačna tužilačka ocjena da je on beskućnik, pa je priložio ovjerenu kućnu listu u kojoj se navodi da stanuje s roditeljima.

Negira umiješanost

Istog stava je bila i odbrana Zorića, koji također negira umiješanost u izvršenje zločina.

– Njegovo prisustvo događaju ne znači i njegovu krivicu. Uostalom, ne postoje ni dokazi – rekao je advokat Milan Petković.

Rold je ubijen 25. novembra u kući u centru Banje Luke, gdje je pronađeno njegovo ugljenisano tijelo. Drljača je priznao zločin, navodeći da ga je prvo pretukao, da bi ga zatim čakijom ubo u vrat.

Netačne izjave

Osumnjičeni Boris Zorić sudu se požalio da su u tužilačkim dokumentima njegove izjave pogrešno navedene.

– Piše da sam rekao da je Krnetić zajedno s Drljačom tukao Rolda, što nije istina. To nisam izjavio ni policiji, ni u Tužilaštvu, a ispitivanju je prisustvovao moj advokat – rekao je Zorić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79