Radi se o milionima eura: Hrvati u uređaju koji svi imaju drže pravo bogatstvo

Da se u elektronici krije bogatstvo više nije novost, a to dokazuje i posljednje istraživanje njemačke kompanije “reBuy”.

Misija te kompanije je da korištenoj elektronici nađe nove vlasnike i tako redukuje stopu otpada koju zemlje stvaraju, piše “Poslovni dnevnik”.

U posljednjem istraživanju nastojali su da pokažu koliku vrijednost 27 zemalja krije u svojem e-otpadu, a ovaj put mobilni telefoni su bili glavni predmet zbivanja.

Svoje mjesto u istraživanju našla je i Hrvatska zauzevši 22. mjesto od ukupno 27 obuhvaćenih zemalja. Iako se čini da nije riječ o naročito zavidnoj poziciji, vrijednost koja se krije iza tog mjesta na listi broji se u milionima.

Prema tom izvještaju Hrvati imaju 10 miliona eura vrijednosti u zlatu, srebru i platini, a sve od starih mobilnih telefona. Kada se kaže stari, misli se na sve one mobilne uređaje koji su odloženi sa stane, odbačeni i izuzeti bilo kakva korištenja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79