Radićeva ulica u Sarajevu bi naredne godine mogla biti pretvorena u pješačku zonu

Radićeva ulica bit će zatvorena za saobraćaj za vrijeme Sarajevo Film Festivala, od 13. do 20. augusta, od 18 sati do 1 sat poslije ponoći. Nakon toga će se razmatrati njeno trajno zatvaranje, a građani će imati priliku izraziti svoj stav.

Općina Centar uz podršku Turističke zajednice i Vlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i UNDP-jem, ove godine prvi put realizira kulturno-kreativnu manifestaciju “Festival u Centru” u prethodno spomenutom periodu.

“Festival u Centru” je osmišljen po uzoru na ulične festivale umjetnosti, savremenih manufaktura i gastronomije, sa ciljem da se jača urbani identitet te da se radost i optimizam vrate na ulice Sarajeva. Ujedno festivalske aktivnosti na suptilan način omogućavaju turističku promociju lokaliteta te umrežavanje i ekonomsku podršku malim preduzetnicima i lokalnim proizvođačima. Program festivala obuhvata dva segmenta:

S jedne strane, tu je već afirmisani “Craft block festival” izložbeno-prodajnog karaktera, koji u svom petom izdanju posjetiocima nudi nezaboravno iskustvo i upoznavanje o savremenim bosanskohercegovačkim zanatima. Petnaest predstavnika lokalne craft scene će imati priliku da proizvode savremenih manufaktura, umjetnina, ulične mode, nakita i delicija ovaj put predstave u Radićevoj ulici kako domaćim tako i inostranim posjetiocima Sarajevo Film Festivala. “Craft block festival” bit će popraćen diskretnom, pozadinskom muzikom domaćih DJ-eva u periodu od 22 do 1 sat.

S druge strane, u okviru “Urban lab cornera”, pod pokroviteljstvom UNDP-ja i Asocijacije arhitekata u BiH, bit će upriličene polusatne prezentacije i edukativne radionice o temi malih urbanih transformacija. Prezentacije i radionice su otvorenog tipa i održavat će se u periodu od 16. do 19. augusta od 18:30 do 19:30 sati te se pozivaju građani koji imaju želju da se educiraju, ali i učestvuju u osmišljavanju javnih prostora u Općini Centar, da se pridruže ovim aktivnostima.

Pored kratkih predavanja afirmiranih stručnjaka iz oblasti urbanih transformacija, kao što su Dan Hill, direktor odjela strateškog dizajna pri švedskoj agenciji za inovacije “Vinnova” ili Roland Krebs, direktor austrijskog studija “Superwien”, jedan od značajnijih segmenata “Urban lab cornera” jesu zid i anketni listići namijenjeni prikupljanju ideja građana o temi buduće transformacije Radićeve ulice u pješačko-parkovsku zonu. Na ovaj način građani će imati priliku podijeliti svoje ideje, sugestije i vizije vezane za ovaj lokalitet.

Ova manifestacija ima dosta širi značaj od samog uličnog festivala, jer predstavlja uvod i svojevrsnu probu za realizaciju mnogo značajnijeg projekta trajnog pretvaranja Radićeve ulice u pješačku zonu. Sedmodnevno zatvaranje ulice za saobraćaj će ujedno pokazati sve prednosti i mane njene trajne transformacije u pješačko-parkovsku zonu.

Općina Centar planira realizirati projekt transformacije ove značajne urbane lokacije u 2022. godini, dok će priprema projektnog zadatka i idejnih rješenja biti implementirana u saradnji s UNDP-jem do kraja 2021. godine. Izrada idejnih rješenja je planirana kroz intenzivne konsultacije s građanima kako za vrijeme trajanja “Festivala u Centru” tako i posredstvom digitalne platforme za prikupljanje ideja, koja je trenutno u procesu implementacije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79