“Radijacijski incident”: Je li procurio cezij i koliko je to opasno za ljude?

“Radijacijski incident”: Je li procurio cezij i koliko je to opasno za ljude?


Zastupnik je zatražio odgovore na pitanja šta je učinjeno nakon curenja cezija u maju 2019. godine, da li je analiziran utjecaj na ljude i okoliš i da li je mjeren nivo radijacije

Državni zastupnik u Predstavničkom domu PS Saša Magazinović uputio je danas pitanja Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost  u vezi sa navodnim radijacijskim incidentom u krugu nekadašnje firme Energoinvest – Termoaparati (TAT) na Stupu.

Magazinović je postavio ista pitanja koje su novinari već uputili toj instituciji, a na koja nisu dobili odgovor.

Zastupnik je zatražio odgovore na pitanja šta je učinjeno nakon curenja cezija u maju 2019. godine, da li je analiziran utjecaj na ljude i okoliš i da li je mjeren nivo radijacije.

„Da li je tačno da je kontaminiran prostor od 40.000 metara kvadratnih i da se to desilo u blizini vode. Zašto javnost i građani koji žive na ovom području nisu obaviješteni o tome“, navodi se u pitanjima.

Magazinović traži odgovore i kao zastupnik i kao stanovnik naselja u kojem je došlo do incidenta prenosi Fokus.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine su nam potvrdili da su detektovali kontaminaciju radioaktivnom materijom, Cezijem-137 u krugu Energoinvesta u sarajevskom naselju Stup. Tvrde da kontaminiranom prostoru ne može prići stanovništvo.

Kako su naveli u odgovoru na naš upit, identifikovana je kontaminacija kontejnera u kojem je čuvan radioaktivni izvor i okolnog prostora. Također tvrde da nisu ovlašteni da ustanove uzrok kontaminacije i uputili su nas na vlasnika izvora kontaminacije, a to je Energoinvest institut za materijela i kvalitet IMQ za kojeg su naveli da je posjedovao licencu za djelatnost rada sa radioaktivnim izvorima.

Ukazali su da je kontaminirani prostor osiguran.

“Kontaminirani objekat je ograđen i nije dozvoljen pristup stanovništvu, a predmet sanacije objekta vodi Državna regulatorna agecnija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost”, saopćili su za Klix.ba.

Kako su naveli, ne postoji direktna opasnost po zdravlje ljudi te je nužna sanacija objekta i uklanjanja radioaktivnog materijala ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti da bi se objekat stavio u upotrebu.

Podsjećamo, ranije su se pojavili navodi da je radioaktivna materija iscurila iz spremnika prilikom transporta u maju prošle godine. Transport je uslijedio nakon što je Bingo od Energoinvesta kupio dio prostora u kojem je skladišten i cezij-137. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost nije odgovarala na naše telefonske upite, kao ni na naš e-mail upit.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija