Radnici Doma zdravlja Konjic i dalje u štrajku

Radnici Doma zdravlja Konjic i dalje u štrajku


Više od mjesec dana radnici Doma zdravlja Konjic su u generalnom štrajku. Dvije plate kao i doprinosi koji im nisu uplaćeni godinama – traže da budu uplaćene. U štrajku ostaju – dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Unatoč natpisu “generalni štrajk” na ulasku u Dom zdravlja Konjic, pacijentima se ne uskraćuje hitna pomoć. Jedini pozitivan pomak, kako ističu iz Sindikata, jeste dogovorena sjednica Gradskog vijeća na koju su pozvani Uprava, Upravni odbor i Sindikat Doma zdravlja kako bi se stanje napokon iskristaliziralo.

“Stvar je u tome što naša Uprava do ove godine nije uplaćivala uopšte doprinose, znači 14 godina nisu uplaćivali doprinose i odjednom ove godine gotovo istovjetno sa ovim dodacima, tranšama itd. i nekim malim povećanjem od Vlade HNK su uspjeli da isplate 12 doprinosa i 11 plata.”

Kolektivni se ugovor treba poštovati, naglašavaju i u gradu Konjicu kao i u Vladi HNŽ-a. Spremni su, tvrde, pomoći u domeni njihovih nadležnosti.

AMER KERIĆ, predsjednik Nezavisnog sindikata DZ Konjic

“Smatramo da je Konjic neopravdano zapostavljen kad je u pitanje dotiranje prema zdravstvenim ustanovama i sklapanje ugovora i mislim da oni koji odlučuju treba da se vode Zakonom i Ustavom a ne da prebacuju nadležnosti koje jesu definisane Ustavom i zakonima i da te nadležnosti oni trebaju, kako ih konzumiraju u smislu finansijskom tako da također imaju obavezu i odgovornost prema onim ljudima s kojim su potpisali kolektivni ugovor.”

Iz Sindikata naglašavaju kako žele utvrditi kompletan iznos novca koji stiže u Dom zdravlja Konjic. Žele znati gdje se novac odlijeva i zašto im se ne plaćaju svi izdaci. Zbog toga je predsjednik Sindikata podnio kaznenu prijavu protiv menadžemnta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija