Radnici državnih institucija izlaze na proteste: Traže vraćanje osnovice za obračun plata na raniji nivo

Samostalni sindikat državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine, najavio je za 17. mart mirno okupljanje i protest zbog nezadovoljstva u vezi sa usvajanjem Zakona o budžetu institucija FBiH.

Saopćenje sindikata prenosimo u cijelosti:

– Ovim putem vas obavještavamo da će u srijedu 17.03.2021.godine biti održano mirno okupljanje i javni protesti zaposlenih u institucijama BiH.

Mirno okupljanje je zakazano u periodu od 12.30 do 14.30, ispred Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine.

Mirno okupljanje/protest se organizuju s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021.godinu, kojim je bila predviđena korekcija/vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u institucijama BiH na nivo 2012. godine, a u skladu sa ranijim zahtjevom Sindikata te nedostatka socialnog dijaloga između Vijeća ministara BiH i Sindikata.

Okupljanje će biti prema pripremljenom rasporedu i ranije prijavljenim učesnicima.

Također želimo napomenuti da će mirno okupljanje biti održano u skladu sa preporukama kriznog štaba te ćemo se pridržavati svih higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi, dakle, broj prisutnih neće biti veći od 30.

S obzirom da je po Zakonu obavezno angažovati redare za ovu vrstu događaja, obavještavamo Vas da je Sindikat angažovao Agenciju za zaštitu ljudi i imevine GAMA AA d.o.o. a kako nebismo morali angažovati zaposlene u institucijama BiH, te time ih izložili mogućim nelagodnostima u institucijama iz kojih dolaze, navodi se u saopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79