Radnici NUBBiH upozoravaju: Bez rješenja do kraja augusta, rad Biblioteke neće biti moguć

Radnici NUBBiH upozoravaju: Bez rješenja do kraja augusta, rad Biblioteke neće biti moguć


Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) oglasio se novim saopštenjem, ističući da još uvijek nisu dobili konkretan odgovor vlasti po pitanju opstanka ove javne institucije.

“Kolektiv NUBBiH još uvijek nije dobio nikakvu povratnu informaciju od organa vlasti kada je u pitanju rješavanje pravnog i finansijskog statusa, kao ni odgovor na zahtjeve koje su uputili,” navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da su “poduzeli sve korake koje su inicirale nadležne vlasti”, ali odgovora još uvijek nema.

“Uposlenici NUBBiH okupili su se u petak, 26. jula 2024. godine, ispred zgrade ove institucije kako bi zatražili odlazak u penziju gospodina Ovčine i uručili mu rješenje o prestanku važenja Ugovora o radu po sili zakona, zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta za odlazak u starosnu penziju prema uslovima godina života i godina staža osiguranja,” pojašnjavaju iz Kolektiva NUBBiH.

Međutim, Ovčina nije bio na poslu. Kada je trebao doći u ponedjeljak, prema tvrdnjama radnika NUBBiH, došao je ranije kako bi “potpisao i ovjerio rješenje o godišnjem odmoru i obavijestio kolektiv da je od 29. jula 2024. godine zvanično na godišnjem odmoru.”

Radnici su pokušali razgovarati s direktorom kako bi potpisao rješenje o prestanku radnog odnosa po povratku s godišnjeg odmora, jer je “od njegovog odlaska uvjetovana financijska podrška Biblioteci,” ali Ovčina to nije želio potpisati.

Na kraju saopštenja, radnici najavljuju da će krajem augusta NUBBiH i zvanično prestati s radom, ukoliko se situacija ne promijeni.

“S obzirom na to da do sada nismo dobili nikakvu povratnu informaciju niti su načinjeni konkretni potezi niti od strane vlasti, niti od strane direktora, te zbog činjenice da radnici već četiri mjeseca nisu primili plate, da su iscrpljena sva sredstva za nesmetan rad, te da uslovi rada postaju nehumani, radnicima neće preostati ništa drugo već da 25/26. augusta zvanično obavijeste javnost da više ne postoje elementarni uslovi za pružanje usluga,” zaključuju iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija