Foto: Crna Hronika
SIPA izuzela dokumentaciju zbog slučaja Bjelašnica: Jesu li ministar Bošnjak i načelnik Berilo uništavali šumu radi gradnje

SIPA izuzela dokumentaciju zbog slučaja Bjelašnica: Jesu li ministar Bošnjak i načelnik Berilo uništavali šumu radi gradnje


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo već danima istražuje i izuzima dokumentaciju iz Ministarstva komunalne privrede Kantona Sarajevo u vezi s predmetom ‘Bjelašnica’. Istraga obuhvata izmjene urbanističkih planova, krčenje šume, izradu strateških procjena utjecaja na okoliš te sumnje na pranje novca, piše Istraga.ba

Istražitelji SIPA-e uzimaju izjave od službenika Ministarstva, bivših ministara, te svih drugih osoba koje su bile uključene u aktivnosti vezane za ovaj predmet. Posebnu pažnju posvećuju Općini Trnovo i načelniku Ibru Berilu.

Posebno je zanimljivo pozitivno mišljenje ministra Bojana Bošnjaka (Naša stranka) na stratešku procjenu utjecaja na okoliš, koju bivši ministar Almir Bečarević nije htio potpisati. Bošnjak je, odmah po imenovanju, dao pozitivnu ocjenu, uprkos negativnim komentarima iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije moglo dati pozitivno mišljenje na prijedlog izmjena i dopuna Regulacionog plana “SRP Bjelašnica” jer bi njegova realizacija dovela do nepopravljive štete po okoliš. U mišljenju od 5. januara 2021. godine, istaknuto je da je predmetno područje identificirano kao dio Natura 2000 područja Bjelašnica-Igman Visočica-Treskavica, sa strogo zaštićenim vrstama i staništima. Također su naveli da prijedlog ne uzima u obzir negativan uticaj na EMERALD područje kanjona Rakitnice.

Eko akcija je pomno pratila situaciju i naglasila da je Stratešku procjenu utjecaja nove gradnje na Bjelašnici, koju su prethodna tri ministra odbila, na kraju odobrio ministar iz Naše stranke. Naveli su da novo krčenje šume na Bjelašnici traje, jer se privremena mjera Ustavnog suda BiH kojom je suspendirana federalna uredba o krčenju šume ne odnosi na Kanton Sarajevo.

SIPA se sada bavi cijelim slučajem po nalogu Tužilaštva KS. Prema informacijama, predmet je u završnoj fazi i uskoro se očekuje konačna odluka tužilaštva.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija