Hoće li advokati obustaviti rad od prvog augusta? Sud BiH ispunio svoje obaveze, sada su na potezu ministarstva

Hoće li advokati obustaviti rad od prvog augusta? Sud BiH ispunio svoje obaveze, sada su na potezu ministarstva


Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske su u junu podnijele nekoliko zahtjeva i najavile štrajk koji bi trebao početi 1. augusta. 

“Ukoliko se do 1. augusta ne riješi pitanje isplate naknada braniocima po službenoj dužnosti, obje advokatske komore će zauzeti zajednički stav da advokati u potpunosti obustave rad na predmetima u kojima postupaju po službenoj dužnosti,” najavili su advokati Advokatskih komora FBiH i RS za Klix.ba

Advokati su u dopisu Sudu Bosne i Hercegovine tražili da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno. Ukoliko se taj njihov zahtjev ne ispuni, najavili su da će donijeti odluku o obustavi rada.

U dopisu su također upozorili da će zauzeti zajednički stav o potpunoj obustavi rada na predmetima po službenoj dužnosti, ako se do augusta ne riješi pitanje isplate naknada braniocima. Naknade nisu isplaćene jer budžet nije bio usvojen, a dopis je poslan i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Državnim ministarstvima finansija i pravde.

Predsjednik Advokatske komore RS, Dalibor Mrša, izjavio je za Klix.ba da su “našli zajednički jezik” sa Sudom BiH i da će sredstva biti isplaćena čim budu operativna.

“Sud BiH je obavijestio obje komore da je počeo sa isplatama naknada braniocima te da su dugovanja iz 2023. godine isplaćena i da se počelo sa isplatama za januar 2024. godine i nadalje. Sredstva su izdvojena iz budžeta i isplate će se nastaviti čim sredstva budu operativna,” kazao je Mrša.

Druga stvar oko koje su se advokati ujedinili tiče se promjene tarife u krivičnim predmetima, koja nije u nadležnosti Suda BiH već je Advokatska komora RS pregovara sa Ministarstvom pravde RS.

Mrša je kazao da, iako pregovori teku, još uvijek nema podudaranja stavova.

“Sud BiH nije nadležan za tarife advokata u krivičnim predmetima. Komore su to zahtjevale od Ministarstva pravde BiH. Intenzivni pregovori se vode od momenta kada je Ministarstvo pravde RS upoznato s odlukom komore o obustavi rada u predmetima gdje su angažovani branioci po službenoj dužnosti,” dodao je.

Napomenuo je da, iako se poduzimaju određeni koraci, zajedničko rješenje još nije pronađeno, ali ne isključuje mogućnost da se situacija riješi do 1. augusta.

Tarife za rad advokata u svim postupcima dostupne su na zvaničnim stranicama Advokatske komore FBiH i Advokatske komore RS. Advokati tvrde da tarife nisu promijenjene već 20 godina, dok napominju da su plate sudijama uredno rasle.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija