Foto: Crna Hronika
Radnici RMU Zenica na ivici egzistencije: Plate kasne, a situacija može eskalirati

Radnici RMU Zenica na ivici egzistencije: Plate kasne, a situacija može eskalirati


Situacija u Rudniku mrkog uglja Zenica postaje sve ozbiljnija, s obzirom na to da su radnici posljednju platu primili za april, a od tada rade bez ikakvih primanja.

Proizvodnja u rudniku je obustavljena 7. marta ove godine, dok se planira i potpuno zatvaranje rudnika, što dodatno povećava neizvjesnost među radnicima. Predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje”, Nedžad Duraković, upozorava da trenutna situacija svakog dana može eskalirati sa negativnim posljedicama, jer radnici ne mogu više podnijeti rad bez plaće.

Trenutno je u radnom angažmanu oko 190 radnika, dok je oko 400 njih na prisilnom prekidu rada, s tim da bi do konačnog rješenja statusa trebali primati minimalnu plaću od 619 KM. Međutim, plate za maj i juni nisu isplaćene, a radnici strahuju da bi situacija mogla postati još teža, jer ulaze u treći mjesec bez ikakvih primanja.

Iako su im nadležni davali obećanja, do sada se ništa nije konkretiziralo. Duraković je istakao da se u Parlamentu i Vladi FBiH trenutno razmatra prijedlog ili nacrt zakona o zatvaranju RMU Zenica, ali detalji o sudbini radnika ostaju neizvjesni. Prema dostupnim informacijama, predviđeno je penzionisanje između 300 i 350 radnika, dok će manji broj njih biti upućen u druge rudnike, poput Kaknja ili Bile. Nažalost, dio radnika koji ne ispunjava uslove za penziju niti prelazak u drugi rudnik, biće prepušten na biro uz otpremnine.

Duraković je dodatno naglasio da se proces odvija sporije nego što su očekivali, što dodatno ugrožava egzistenciju radnika koji čuvaju opremu u jamama “Raspotočje“ i „Stara jama“. S obzirom na to da im se ne uplaćuju rate za kredit, mnogi radnici su u teškoj financijskoj situaciji i strahuju za budućnost svojih porodica.

“Ovi ljudi žele raditi, ali bez plate neće moći dolaziti na posao niti ispunjavati svoje obaveze”, zaključuje Duraković



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija