Foto: Vlada RS
Tajni ugovor s kineskom firmom: Vlada RS bi mogla doći na američku crnu listu

Tajni ugovor s kineskom firmom: Vlada RS bi mogla doći na američku crnu listu


Republika Srpska mogla bi se suočiti s ozbiljnim posljedicama zbog tajnih ugovora s kineskim firmama, upozoravaju stručnjaci. Naime, Vlada RS-a je u junu sklopila dogovor s kineskom kompanijom “Elinc” za nabavku softverskih rješenja za digitalnu sigurnost, i to bez transparentnosti, što bi moglo dodatno ugroziti položaj Republike Srpske u međunarodnoj zajednici.

Ovaj ugovor, koji je potpisan s oznakom tajnosti, predviđa implementaciju zaštitnih sistema u sve institucije RS-a tokom narednih deset godina. Prema informacijama objavljenim na portalu Capital, vlasti su se odlučile na ovaj korak nakon niza problema poput američkih sankcija, cyber napada i curenja povjerljivih podataka. Ipak, problematično je što je “Elinc” dio korporacije koja se već nalazi pod američkim sankcijama, piše Detektor.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić upozorava da saradnja s firmama koje su na ‘crnoj listi’ Ministarstva finansija SAD-a može povući za sobom dodatne sankcije. OFAC, ured nadležan za kontrolu strane imovine, jasno propisuje kazne za sve koji posluju s firmama pod sankcijama, uključujući i finansijske transakcije.

“Radi se o vrlo ozbiljnim posljedicama. Ako Vlada nastavi s ovakvim ugovorima, rizikuje da se nađe na američkoj crnoj listi, što bi imalo katastrofalne ekonomske posljedice”, izjavila je Cenić.

Kineska kompanija “Elinc”, podružnica korporacije “China Electronics Corporation” (CEC), koja je pod sankcijama SAD-a od 2021. godine, postala je ključni partner u ovom projektu. CEC se našla na listi sankcija zbog svoje uloge u kineskoj vojno-industrijskoj tehnologiji, što dodatno otežava situaciju.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital, smatra da je saradnja s kineskom firmom pod sankcijama veoma riskantna. “Ako je Vlada RS-a bila svjesna sankcija, onda je svjesno uvela cijeli projekt u opasnost, a ako nisu znali, onda je to još veći propust”, upozorio je Vukelić.

Izostanak javnog tendera i tajnost ugovora dodatno kompliciraju situaciju. Ekonomista Zoran Pavlović smatra da bi takav projekt trebao biti realizovan kroz transparentan međunarodni tender, s ciljem angažiranja najboljih ponuđača.

“Način na koji je ovaj posao sklopljen predstavlja ozbiljan problem, jer bi RS mogla snositi velike posljedice ako OFAC odluči da ih također stavi na crnu listu”, naglasio je Pavlović.

Vlada RS-a nije komentarisala ove tvrdnje, dok iz Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije RS-a navode da su proveli opsežnu analizu stanja informacione sigurnosti, ali nisu odgovorili na pitanja vezana za konkretni ugovor.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija