Radnici Rudnika i termoelektrane Ugljevik traže hitan sastanak zbog eksploatacije uglja

Radnici Rudnika i termoelektrane Ugljevik zahtijevaju hitan sastanak sa upravom preduzeća i resornim ministarstvom kako bi razgovarali o nedavnoj odluci da se odobri eksploatacija uglja na kopu Ugljevik istok dva. Ova odluka dolazi u trenutku kada se preduzeće suočava s nedostatkom uglja, što predstavlja ozbiljnu prijetnju egzistenciji Rudnika i termoelektrane Ugljevik.

Radnici ističu da je vitalno da se sastanak održi najkasnije do petka, kako bi se raspravile implikacije ove odluke na budućnost preduzeća.

Ukoliko do sastanka ne dođe, radnici su najavili jednosatni štrajk upozorenja 20. februara ispred Upravne zgrade preduzeća. Glavni zahtjev radnika je osiguranje neophodnih količina uglja kako bi se garantovao stabilan rad preduzeća u narednom periodu.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva stižu nekonkretni odgovori, s obavezom da će sastanak biti održan u narednom periodu. Međutim, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika i termoelektrane Ugljevik, Boban Benović, nije dao daljnje informacije nakon sastanka u Vladi, što dodatno pojačava sumnje u ozbiljnost situacije.

Ekonomisti kao što je Milenko Stanić ističu nelogičnosti u odlukama o eksploataciji, naglašavajući da takvi potezi mogu ozbiljno ugroziti budućnost preduzeća i ekonomsku stabilnost regije. Dodatno, zabrinutost raste zbog prethodnih propalih projekata investitora Rašida Serdarova i financijskih obaveza koje proizilaze iz njih.

Situacija Rudnika i termoelektrane Ugljevik je dodatno otežana arbitražnom odlukom koja zahtijeva isporuku trećine proizvedene struje slovenskoj kompaniji, što dodatno opterećuje preduzeće. Ovi problemi, zajedno s nedostatkom uglja, stvaraju ozbiljne izazove za preduzeće i zahtijevaju hitno djelovanje nadležnih institucija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79