Simbol su napretka: Rode obradovale mještane u naselju Debeljaci

U posljednjih nekoliko dana, nekoliko parova roda iznenadilo je stanovnike nekoliko banjalučkih naselja svojim prisustvom, a u nekim slučajevima čak su i započeli sa svijanjem svojih gnijezda.

Tri ove ptice sletjele su na krov jedne kuće u banjalučkom naselju Debeljaci. Prema narodnim vjerovanjima, rode su simbol napretka, rodnosti i plodnosti, te se njihovom dolasku uvijek raduju.

Iako su parovi roda monogamni i ostaju zajedno cijeli život, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju kako bi ojačali svoju vezu. Ljubavna veza među rodama spada među najčvršće i najpostojanije u životinjskom svijetu.

Ornitolog Midhat Hrnčić iz Sanskog Mosta, koji se već decenijama bavi proučavanjem ptica, smatra da je razlog dolaska roda u ovaj kraj bolji odnos čovjeka prema ovim veličanstvenim stvorenjima.

Ovo pokazuje pozitivan pomak u svijesti ljudi o važnosti očuvanja prirode i životne sredine, te je prilika da se još više podstaknu aktivnosti za zaštitu ptica, uključujući i programe za očuvanje njihovih staništa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79