Radnici spremni na nemire i razapinjanje šatora ispred preduzeća

Ukoliko se radnicima posrnulog mostarskog Aluminija uskoro ne isplate otpremnine spremni su na nemire.

Kazao je to za Faktor Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata Aluminija.

Tvrdi kako je u ljudima veliki nemir te kako mu se sve više čini da se ova priča neće završiti mirnim putem.

– Ako se brzo ne isplate otpremnine, sigurno će doći do nemira. Gledam oko sebe ljude koji razmišljaju da stave šatore na ulaz da niko ne može u preduzeće ući. Radi se o starijim ljudima, koji rade više od 30 godina, koji su srce ove firme – ističe Bebek.

Strah je sve prisutniji među radnicima, jer je upitno kako doći do novca za otpremnine. Postoje solucije za iznalazak novca, no zahtijevaju vrijeme.

– Jedan od solucija je da se proda nekih 2.300 anoda, po nešto nižoj cijeni, za koje su zaintersovani Španci. Također, osam posto vrijednosti kapitala FEAL-a je naše, a postoji i 1.000 tona glinice, sve bi se to moglo prodati, ali kome i po kojoj cijeni?! Novca tu ima, ali svakako je najveći novac u tome da se izvadi sav metal iz ćelija, što bi bilo više od četiri miliona maraka, ali za to treba šest mjeseci – ističe Bebek.

Dodaje kako radnici više ne vjeruju nikome, jer su previše puta razočarani zadnjih godina.

Razočarani su i sistematizacijom, koja je prvi korak u planu zbrinjavanja viška radnika.

Bebek tvrdi kako su rezultati sistematizacije lošiji od očekivanog.

– Sistematizacijom bi se povećao broj radnika u Službi zajedničkih i sigurnosnih poslova i administraciji s planiranih 106 na 230. Ostala bi 122 radnika u ljevaonici, a dva glavna proizvodna pogona ne bi radila. Nikoga iz anoda nema na sistematizaciji. Od Sindikata se traži da se s tim složi, ali mi na to nećemo pristati i već smo se očitovali nakon što smo popričali s više od 60 posto radnika, koji su se izjasnili da se ne slažu da prođe takva sistematizacija – kazao je Bebek, pojasnivši da će Nadzorni odbor sutra zasijedati po tom pitanju i vjerovatno ga i usvojiti.

U nekim prvim planovima oko 300 radnika trebalo je biti tehnološki višak, no zadnje informacije govore da je situacija znatno gora, pa se brojka penje i do 550 ljudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments