Radnicima Civilne zaštite prekipjelo: Treba depolitizovati FUCZ!

Redakciji portala Crna hronika anonimno su se obratili uposlenici Federalne Uprave Civilne zaštite (FUCZ) i govorili o nepravilnostima i zloupotrebi položaja Dalile Efendić, pomoćnice i šefa Kabineta direktora ove institucije.

Piše: D. Pavlović

“Poštovani, ovim putem Vam se obraćamo anonimno i ujedno molimo da nam pomognete objavljivanjem ovog teksta u svrhu zaustavljanja mobinga i uništavanjem položaja i ugleda Federalne uprave civilne zaštite, teško stečenog našim radom i zalaganjem. Naime od suspenzije trenutnog direktora FUCZ Fahrudina Solaka pod velikim smo pritiscima u režiji pomoćnice vd. direktora, Dalila Efendić, koja zloupotrebljava odsustvo našeg direktora Solaka, i iskorištava svoj trenutni položaj i političku moć koju joj očigledno pruža neko iz Vlade Federacije jer je samo imenovanje vd. direkora realizirano njenim političkim utjecajem. Dalila učestalo prijeti uposlenicima pozivajući nas u prostorije FUCZ i prijetećim tonom (gestikulacijom prstom) najavljuje otkaze svima koji je ne budu slijepo i poslušno slijedili i slušali. Stvaranje atmosfere mobinga i višemjesečne torture je odveć recept za uspjeh korištenjem metoda manipulacije, zastrašivanja i zloupotrebe položaja i datih ovlaštenja, što potvrđuju i otkazi kolegici Marini i kolegi Suadu. Inače, dotična zloupotrebljava sredstva FUCZ tako što uredno naplaćuje prevoz iz Trnova, tačnije do apartmana na Bjelašnici pri čemu očigledno zloupotrebljava mogućnost korištenja službenog vozila u lične svrhe”, navode uposlenici FUCZ za portal Crna-Hronika.

Oni dodaju da žive u atmosferu straha “jer svaki poduzeti potez rukovodstva prethodno je isplaniran na političkim zatvorenim sastancima”.

– Ne izostaje ni puna podrška supruga, g. Adnana Efendića, zastupnika u Federalnom Parlamentu o kojem je već ranije dosta napisano. Dotičnoj je očigledno nedovoljna šteta koju je prouzrokovala svojim nemarom i nereagovanjem u Nadzornom odboru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine „Pazarić“ tokom zlostavljanja štićenika. Prema sličnom šablonu, kada nema posebnog interesa, izostala bi reakcija pa makar se radilo u najugroženijima, dok je veoma spretna i aktivna kada su njeni interesi u pitanju. O moralnosti, velikim riječima i kvazimotivacijskim govorima suvišno je posebno govoriti. Tako Dalila Efendić u jeku pandemije bježi od odgovornosti i koristi bolovanje kako bi u toplim vlastitim raznoraznim apartmanima čije je porijeklo upitno, odmarala od svojih upravljačkih „sposobnosti“, tvrde uposlenici FUCZ.

Oni pojašnjavaju da Efendićeva “u svom radu vješto izbjegava odgovornost obavljajući poslove šefa Kabineta direktora Solaka, sve do afere Respiratori. “Neposredno poslije samoinicijativno prelazi u Sektor za planiranje, mjere zaštite i spašavanja i vatrogastvo sa zvanjem sociologa. Pri tome, prikrivajući se iza v.d. Mustafe Kadribegovića kojeg direktno kontroliše, upravlja institucijom što joj omogućava ovlaštenje v.d. Kadribegovića za potpisivanje svih službenih akata FUCZ. Kada dodamo da je Kadribegović bivši deminer postavlja se pitanje na osnovu kojih kompetencija i zasluga ili zaduženja je postavljen na čelo FUCZ?! Do trenutka suspenzije našeg direktora ova institucija se uspješno nosila sa svim elementarnim nepogodama i akcijama spašavanja i svim poslovima iz nadležnosti FUCZ-a na strogo profesionalnom nivou te smo važili za jednu respektabilnu instituciju, obučenu i sposobnu da se uhvati u koštac sa rješavanjem najsloženijih poslova i zadataka koji su stavljeni ispred nas. Dolaskom na čelo v.d. direktora g. Mustafe Kadribegovića ova institucija postaje manje ugledna zbog politizacije i nestručnosti rukovodećeg kadra postavljenog od strane Dalile Efendić koja je imenovala Kadribegovića. Ovim putem molimo nadležne organe da se uključe u proces depolitizacije i da u predstojećem periodu postave kompetentnu osobu i pravog menadžera na čelo Federalne uprave civilne zaštite”, zaključuju uposlenici FUCZ u svom pismu poslatom medijima.

Kadribegović podnio ostavku: Ne mogu više. Previše je afera

Kontaktirali smo i Delili Efendić koja se iznenadila čuvši da se njene kolege žale na nju. Kazala je da se nalazi u kovid ambulanti jer je pozitivna na virus Kovid 19 i da treba snimiti pluća.

Kada smo zatražili njenu reakciju na optužbe kolega odgovorila je:

“Prvi put čujem. Ne mogu da vjerujem”, kazala je Efendićeva, dodajući da mora prekinuti razgovor jer mora ući u ambulantu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79