Radnik nestao u Bosni: Pripadnici Civilne zaštite i turskog AFAD-a još uvijek tragaju za Orhanom

Pripadnici Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko–dobojskog kantona (KUCZ ZDK) i specijalni spasilački tim Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske (AFAD), ovog će vikenda vršiti opsežniju pretragu korita rijeke Bosne kako bi pronašli tijelo i drugog radnika turske kompanije “Cengiz Insaat” – potvrdio je Feni direktor KUCZ ZDK Džavid Aličić.

Spasilačke službe, naime, tragaju za 47-godišnjim Orhanom Polatom, koji je 8. novembra ove godine, zajedno s kolegom Mustafom Aydinom (43 godine), u žepačkom naselju Kahrimani pao iz korpe krana u rijeku Bosnu.

Turski su radnici, zajedno s kolegama iz te zemlje, bili angažirani na izgradnji mosta „Bosna 1“, na poddionici Poprikuše – Nemila autoputa koridra Vc kroz BiH.

Tijelo Aydina u rijeci Bosni spasioci Gorske službe spasavanja Žepče pronašli su još 11. novembra, u naselju Golubinja kod Žepča.

– Danas i sutra pretražuje se korito rijeke Bosne od Maglaja do mjesta utapanja dvojice turskih radnika. S obzirom da je pao vodostaj rijeke Bosne, neće se pretraživati obale rijeke nego samo korito – ističe Aličić.

Napominje kako će ovog vikenda, uz 20 spasiosa turskog AFAD-a, biti angažirano i 40-ak pripadnika KUCZ ZDK te lokalnih službi spašavanja na vodi iz Žepča, Zenice, Zavidovića i Maglaja.

– Ovog vikenda korito rijeke nećemo pretraživati sonarom, jer su kolege iz Brčko Distrikta, kao i kolege iz Federalne uprave Civilne zaštite, otišli kućama. Oni će ponovo biti angažirani od ponedjeljka. Preko vikenda će korito rijeke biti pretraživamo samo čamcima i čakljama – kaže Aličić.

KUCZZDK koordinira cijelom akcijom spašavanja, koja nijednog trenutka, ističe Aličić, osim u večernjim satima, nije ni prekidana od tragičnog dana utapanja turskih radnika. U pretrazi su sudjelovali i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, koji ovog vikenda nisu angažirani.

  Prespor intenzitet vakcinacije pogoduje novim mutacijama virusa!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79