Radovi u toku: Od Stoca do Neuma modernom cestom već krajem godine

Radovi na prometnici Neum-Stolac odvijaju se planiranom dinamikom. Kad budu završeni, što se očekuje koncem ove godine, ne samo da će se voziti modernom cestom kojom će se u Stolac primjerice stići za tridesetak minuta, nego će konačno Neumu otvoriti i druge mogućnosti, posebice što se tiče jačanja gospodarstva.

Rijetko je tko vjerovao da će doći vrijeme u kojem će veoma lošu cestu preko Svitave zamijeniti moderna magistralna cesta Stolac – Neum. Tim više jer se na nju čekalo tridesetak godina. Dionica duga 36 kilometara podijeljena je na sedam lotova, a trenutačno se radi na njih četiri. Broćanac-Prapratnica i Stolovi-Drenovac su u završnoj fazi i u srpnju će biti u funkciji.

– Ostaju lotovi 5 i 6, koji će biti u toku gradnje. Tu će se izvoditi zemljani radovi u dužini od 10 kilometara. Ostalih 26,5 km možemo konstatirati da ćemo tokom ove ljetne sezone moći koristiti, ali treba voditi računa da je to još uvijek cesta u izgradnji – ističe Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste FBiH.

Nova cesta ne samo da će povezati Neum s unutrašnjosti naše zemlje i skratiti putovanje, nego će turiste poštedjeti višesatnih čekanja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom.

– Očekujemo najkasnije do kraja svibnja da ćemo imati završenu cestu u punom profilu od Hutova do Neuma. To je nekih 18 kilometara gdje će nam se tek tada vidjeti koliko smo stvarno dobili sa tom cestom – kaže Dragan Jurković, načelnik Općine Neum (HDZBiH).

No, problema ima za nekolicinu mještana u selima neumskoga zaleđa. Nisu zadovoljni postojećim prometnim rješenjima i priključcima na cestu u mjestu Vinine koji su, kažu, mimo dogovora, izmješteni na udaljeniju lokaciju.

– Nije to 300 metara, to je pola kilometra i ljudi koji tu žive, njima su presječena imanja. Čovjek s traktorom mora preći tih 500 metara u odnosu na mejsto gdje je uvijek silazio – naglašava predstavnik mještana Stojan Šutalo.

Isaković ističe da je u 2018. održana zadnja javna rasprava u vezi s pribavljanjem građevinske dozvole za izgradnju ceste te da tokom tih javnih rasprava, kako tvrdi, nije bilo nikakvih primjedbi lokalne zajednice.

Ipak, mještani kažu kako će onemogućiti dalju gradnju ukoliko se projekt ne vrati u okvire dogovorene na javnoj raspravi održanoj 2015. godine. No, sve bi to usložnilo stanje s radovima koji su gotovo pri kraju i prevažni su za neumski kraj i tamošnji turizam koji i ove godine ozbiljno računa na domaće goste, ali i na turiste iz Srbije. Upravo su oni prošlu sezonu činili veliki dio gostiju.

– Ove godine smo planirali napraviti jednu promotivnu aktivnost da vratimo goste iz Srbije koji su bili jako zadovoljni i imali pozitivne dojmove iz Neuma iz 2020. i mislimo napraviti promo aktivnosti u turističke organizacije Novog Sada i Beograda – priča Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera općine Neum.

Pored magistralne ceste Neum – Stolac planirano je i da se regionalna cesta Čapljina – Neum – Ravno pokuša prekategorizirati u magistralnu. To je inicijativa triju općina prema Vladi Federacije, a njezina modernizacija značila bi jaču kako turističku, tako i gospodarsku povezanost.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79