Rama: Manji sukob može da rasplamsa rat ne samo u regionu nego i u Evropi

Sastanak ministara ekonomije iz EU i regiona održava se danas u Tirani u okviru Berlinskog procesa, uz učešće više od 20 delegacija na visokom nivou, a albanski premijer Edi Rama, obraćajući se na početku samita, poručio je da je Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan koliko i Zapadnom Balkanu EU, prenosi Top Channel.

Rama je upozorio da se kroz manje sukobe može rasplamsati rat ne samo na Balkanu već u Evropi i svijetu i pozvao na čvršću saradnju u regionu.

“Čvrsto vjerujem da što je bolja atmosfera saradnje, to je bolji prostor za rješavanje teških pitanja. Slaganje, neslaganje, nije nas sprečilo da pronađemo zajednički jezik i radimo zajedno u mnogim oblastima”, kazao je.

Osvrćući se na sukob Francuske i Njemačke u Drugom svjetskom ratu, Rama je podsjetio da je Francuska odlučila da pruži ruku saradnje Njemačkoj.Navodi da je to hrabar gest tog vremena i da je to je utrlo put za Evropu koju imamo.

“Sa interesovanjem vidimo da u EU postoji jače uvjerenje i da su otvoreniji o značaju koji Zapadni Balkan ima za Evropsku uniju”, kazao je Rama.

Kako dodaje, zvaničnici će razgovarati o najvažnijim temama Berlinskog procesa koji podrazumijeva jačanje ekonomija svih koji učestvuju u njemu, uključujući i povezivanje sa sferom ekonomskih aktivnosti EU.

“Budući plan EU je da podrži Zapadni Balkan otvaranjem na više načina koji će nas približiti EU, dok za proces integracija svaka zemlja mora da uradi svoj domaći zadatak”, poručio je.

Prema riječima albanskog premijera, 6.000 komercijalnih kompanija imalo je koristi od uklanjanja barijera između zemalja i to je jedno od važnih dostignuća Balkanskog procesa.

“Komercijalne kompanije imale su koristi od aktivnosti promocije trgovine. Od svih uklanjanja carinskih barijera, od zajedničkih događaja koji su posebno uključivali komercijalne kompanije i podrške pristupima EU u odnosu na tržište. Sve što radimo zajedno je da koristimo na terenu ljudima koji moraju da se kreću slobodnije”, naveo je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79