Ramo Isak i Nenad Nešić u TV duelu: Uhapsit ću Dodika; Nećeš!

U ovosedmičnom izdanju emisije „Istraga sedmice“ Hayat TV-a gostovali su Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH i Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Nešić je još jednom ponovio kako BiH ne može biti suverena sve dok visoki predstavnik, kojeg, kako je rekao ne priznaje donosi zakone.

“Branim suverenitet BiH, zato sam krenuo istraživati Schmidta. Žao mi što mi Isak ne pomogne da jednog stranca lagano pošaljemo za kući. Kao Srbin nikada neću prihvatiti Schmidta i guvernatora”, poručio je.

Isak je podsjetio kako je visoki predstavnik nametnut Daytonom.

“Dokaz da predstavnici RS priznaju državu i Schmidta jesu zadnji potezi Dodika što se povinovao Sudu BiH. Kada je bilo napada na Bošnjake u RS-u, odmah sam kontaktirao Nešića i poduzete su sve mjere. To je bila koordinacija federalnog ministarstva i ministarstva sigurnosti BiH i želim se zahvaliti Nešiću”, istakao je Isak.

Nešić je kazao kako će Dodik biti još dugo na vlasti.

“Tužilaštvo i Sud BiH su pokrenuli vrstu državnog udara procesom protiv Dodika. Dodik se odazvao Sudu da bi uvidio da li je sudstvo nezavisno”, rekao je.

Isak je poručio kako se Dodik mora odazvati na svaki poziv Suda BiH.

“Dodik će biti lišen slobode ako Sud BiH to zatraži od nas. To možemo riješiti u par sati. To je moj stav i stav mojih ljudi.

Nešić je poručio da niko neće hapsiti Milorada Dodika, te da FUP nema šta tražiti na teritoriji RS-a.

Isak je poručio Dodiku da će biti uhapšen ako proglasi nezavisnost, te podsjetio šta je bilo u Kataloniji kada je proglašena nezavisnost.

“Svi su pohapšeni. E tako će biti i sa Dodikom!”, naglasio je.

Nešić je istakao kako FUP neće biti ni u prilici, a kamoli da uhapsi Dodika.

“Ako krene neko oružano na našeg predsjendika, mi smo ga spremni i tako braniti. To je kraj BiH kakvu je mi znamo. Svaki pokušaj lišavanja Dodika je kraj BiH. To bi dovelo do tektonskih poremećaja u BiH. U ovom trenutku BiH, njen Ustav i Dejton štite srpski političari. Mi se zalažemo da nema nikakvih stranaca, ni visokog predstavnika, niti stranih sudija, niti išta… Ovaj visoki predstavnik nije imenovan u skladu sa Savjetom sigurnosti. On nije legitiman. On je običan migrant ovdje. Schmidt radi na razgradnji BiH kakvu poznajemo. Njegova bezbjednost nije ugrožena, ali on nije visoki predstavnik, nema legitimitet. Sutra ću tražiti od direktora Službe za strance da li je Scmhidt za njega visoki predstavnik ili je migrant”, kaže Nešić.

Isak je odgovorio kako se Dodik ne može braniti oružjem ako Sud BiH izda naredbu za hapšenje.

“BiH se 1992. godine odbranila sa par pušaka, e zamislite sad kako bi to bilo, ovakvi momci, gazije.. Nema više JNA da je zloupotrebaljavamo. Bosna i Hercegovina je bila i prije i Rame i Dodika i Nešića, a biće i poslije nas. Nešić to i sam zna kao i Dodik”, poručio je.

Nešić je komentarisao i situaciju sa migrantima, te poručio kako se Bosna i Hercegovina ne susreće sa migrantskom krizom.

“Najveći migracioni centar je Lipa koje se nalazi u srpskom selu. Znači i srpski narod podnosi ovu migracioni krizu. Evropa traži samo od nas obaveze. Nama migranti dolaze iz EU. Mi smo kolateralna šteta migrantske krize koju nismo izazvali i traži se da dio krize preuzmemo. Ali mora nam se reći kad će se završiti naš evropski put. Rekao sam i Saatleru da ako do 2030. godine ne budemo u EU, odustajemo od evropskog puta. Naši ljudi su poželjni u Austriji, Njemačkoj,… A šta to nama fali?! Ili im je cilj samo da izvuku radnu snagu”, naveo je.

Isak je još jednom poručio kako je potrebno da se otvore migracioni centri i na prostoru RS-a.

Nešić se osvrnuo na (ne)obraćanje Scmhidta u Vijeću sigurnosti.

“Što se nije obratio? Pek’o rakiju jel? Ja mislim da je Schmidt pekao rakiju dok je u toku bila sjednica Vijeća sigurnosti – naveo je.

Za razliku od Rame koji voli Schmidta, ja volim Dodika”, poručio je Nešić.

Isak je kazao kako on voli svoju ženu i djecu, a ne Schmidta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79