Rampa iz Berlina: Njemačka ipak ne otvara granice za Srbiju

Ambasada Njemačke u Beogradu saopštila da će javnost obavijestiti o daljim odlukama.

Njemačka još nije donijela odluku o tome da li će slijediti preporuke EU o otvaranju granica za zemlje koje nisu dio unije, te izgleda da će građani Srbije odlazak u Njemačku morati da odlože do daljnjeg.

“Komisija Evropske unije preporučila je zemljama članicama da od 01. jula 2020. godine relaksiraju ograničenja kretanja za ulazak u Evropsku uniju. Vlada Savezne Republike Njemačke dosad još nije odlučila da li će slijediti ove preporuke. Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Njemačku. O svim izmjenama ćemo vas blagovremeno obavijestiti na našem sajtu ili preko Facebooka – navedeno je u objavi Ambasade Njemačke u Beogradu.

Komisija Evropske unije 🇪🇺 preporučila je zemljama članicama da od 01.07.2020. relaksiraju ograničenja kretanja za…

Gepostet von Deutsche Botschaft Belgrad / Nemačka ambasada u Beogradu am Dienstag, 30. Juni 2020

Do sada je državljanima Srbije sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Njemačke ulazak u Nemačku dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mjesto stalnog boravka.

Podsjetimo, lideri Evropske unije objavili su preporuku po kojoj će građani 14 zemalja od 1. jula moći slobodno da putuju u države članice EU. Na tom spisku se našla i Srbija.

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79