Ramush Haradinaj o dešavanjima na Kosovu: Sad nema nazad!

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj prokomentirao je dešavanja u vezi s uspostavljanjem reciprociteta sa Srbijom u vezi s registarskim tablicama.

“Mislim da je ova vlada vrlo oprezna u odnosima sa Srbijom, posebno u pogledu ekonomskih interesa, zaista je pomogla Srbiji, od ukidanja takse, a zatim i drugih olakšica. Postoji mnogo dokaza da je vlada Albina Kurtija naklonjena Srbiji”, kaže Haradinaj, prenosi Ekonomija online.

Haradinaj smatra da je uvođenje reciprociteta ipak bilo očekivano.

“Mislim da je Kurti razmazio i Srbe na sjeveru i Srbiju, a današnje radnje su posljedica prethodnih dogovora, nisu novi rezultat već posljedica. Ne vidim zašto bi Srbija trebalo da izražava nervozu, ovo je bilo za očekivati”, rekao je Haradinaj.

Bivši kosovski premijer i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da je vlada Kosova odluku o reciprocitetu donijela zbog predizborne kampanje.

“Vrijeme je za kampanju, premijer je to iskoristio i u parlamentu. Bez obzira na razloge, konačno se provodi Ustav. Uspostavili su reciprocitet, sada nema nazad”, zaključio je Haradinaj, navodi Kosovo online.

Podsjetimo, kosovska policija jučer je počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a sva vozila s oznakama iz Srbije koja ulaze na Kosovo moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Ova mjera izazvala je protest Srba sa sjevera Kosova i zvaničnog Beograda. Priština je navela da je riječ o mjerama reciprociteta.

Danas u 10 sati bit će održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije, kojom će predsjedavati predsjednik Aleksandar Vučić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79