Rasprava Lende i Stojanovića: Kome je prioritet kafa, a ko se želi baviti ustavnim obavezama

Potvrđeni kandidati za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP) gostovali su u programu Televizije Sarajevo. Tema gostovanja bilo je imenovanje nove Vlade FBiH.

Nejasnoće prilikom izbora predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine do kojih je došlo ovih dana pokušali su objasniti dva od tri potvrđena kandidata novog rukovodstva tog entiteta.

“Ja sam kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika, a moj prijatelj Igor je već jedan od potpredsjednika. Imamo jednog potpredsjendika i jednog kandidata za predsjednika odnosno potpredsjednika. Nisam siguran da su oni mogli da određuju predsjendika i potpredsjednike, trebalo je to da ide na Zastupnički dom, odnosno mi da se dogovorimo”, kazao je Lendo.

Stojanović je istakao da su Lendu pozivali na sastanak tri puta te da se nisu uspjeli sastati nijednom.

“S obzirom da imamo politički dogovor koalicije Osmorke zajedno sa HDZ-om u kojoj gospodin Nikšić treba da bude premijer Vlade i s obzirom na propise koje imamo od OHR-a u kojem ne može iz iste nacije biti predsjednik Federacije i premijer, mi smo danas shodno koalicionom dogovoru odlučili da prezentiramo da će to biti gospođa Bradara, kako bismo završili cijeli proces i imenovali za premijera gospodina Nikšića”, objasnio je.

Lendo je objasnio kako je izgledao proces zakazivanja sastanaka potvrđenih kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH.

“Sjednica Doma naroda još nije bila ni završena kada su i prvi sastanak zakazali, a oni su već otišli da zasjedaju i da se u 5 do 10 minuta odredi ko je predsjednik, a ko su potpredsjednici. Zamolio sam da to malo sačeka, s obzirom da je uvijek bio neki paket kad je u pitanju premijer i predsjednik Federacije. Predložio sam da to bude za sedam dana, odnosno naredni petak u 10 sati, da se nas troje sastanemo, a u međuvremenu sam opet uputio pismo predsjednicima ove tri političke partije i zamolio ih da nam oni pomognu”, ističe.

Stojanović je objasnio da su on i Lidija Bradara tražili od Lende precizan termin sastanka na kojem će biti prisztan, ali da ga nisu dobili već da je Lendo organizirao press konferenciju.

Objasnio je Stojanović i kako smatra da Lendino insistiranje na dogovoru predsjednika tri stranke, HDZ-a, SDA i SDP-a nema veze sa rukovodstvom Federacije BiH.

Na pitanje zašto sa Bradarom nije sačekao petak kada je Lendo zakazao sastanak, Stojanović je odgovorio:

“Nemamo nikakvu garanciju da će se gospodin Lendo pojaviti i u petak. Pretpostavljam da je javnost vidjela da su predsjednici Nikšić i Čović odbili razgovor sa Izetbegovićem. Mi to kao uslov za naš sastanak ne treba da poštujemo, nigdje to u našoj ustavnoj obavezi ne stoji, da se oni moraju sastati”.

Lendo je ponovio kako ne blokira uspostavu vlasti u Federaciji BiH.

“U BiH nije dobro da se dvojica dogovaraju protiv trećeg. U BiH nikad nije dobro da se žuri. Kolega Igor kaže koalicija okupljenja oko SDP-a, a meni to liči na koaliciju okupljenju oko HDZ-a. Mislim da je to pravi naziv. Druga stvar je da kažu nismo se dogovorili. To je u redu. Međutim, oni su danas donijeli odluku da je gospođa Lidija predsjednica, a nas dvojica potpredsjednici. O tome se ne može glasati”, istakao je.

Stojanović je odgovorio da ne želi biti dio rukovodstva FBiH kojem je kafa prioritet, već da se želi baviti ustavnim obavezama.

“Mi smo se dogovorili, samo SDA nije dio tog dogovora. Pijući kafu, kahvu ili kavu mi smo došli u situaciju da imamo četiri i po godine tehničku vladu i da niko ništa ne radi. Mislim da se ovdje radi samo o kupovini vremena. Želim da koalicioni dogovor koji postoji provedem u djelo, na kraju krajeva. To je sasvim legitimno”, mišljenja je kadar SDP-a.

Lendo je poručio da ne želi blokirati procese, nego da je njegova namjera uozbiljiti političke partije.

“Mi smo i sad pobijedili. Vi imate ukupno manje glasova nego sam ja dobio na ovim izborima. Mi imamo volju građana koji su glasali i traže da SDA vodi procese”, naglasio je.

Stojanović je zaključio kako sa SDA niko osim DF-a ne želi da razgovara te da Lendo ne može na osnovu ličnih glasova zanemariti želju miliona ljudi koji čekaju novu vlast.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79