Rast cijena osnovnih namirnica dovodi građane do ivice: Plate više ne pokrivaju osnovne životne potrebe

Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica postaje sve veći problem za mnoge građane, koji se svakodnevno suočavaju s finansijskim poteškoćama. Rastuće cijene hrane i drugih osnovnih potrepština stavljaju dodatni pritisak na kućne budžete, a mnogi ljudi sada jedva uspijevaju pokriti osnovne životne potrebe sa svojim primanjima.

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini teško da može pokriti troškove hrane, stanovanja, komunalnih usluga i drugih nužnih izdataka.

Prema riječima Amira, starijeg gospodina iz Sarajeva, situacija postaje neizdrživa: “Sa platom koju primam, jedva uspijevam kupiti osnovne namirnice za svoju porodicu. Svakim odlaskom u prodavnicu primjećujem da su cijene sve veće, a plata ostaje ista. Sve teže je sastaviti kraj s krajem. Sreća je jedino što i ja i supruga još radimo, dobro je dok oboje primamo platu.”

Situacija je posebno teška za porodice sa nižim primanjima i penzionere. Mnogi od njih su prisiljeni da biraju između kupovine hrane i plaćanja računa. Penzionerka Zora iz Mostara kaže: “Moja penzija nije dovoljna ni za osnovne potrebe. Sreća mi je pa imam sinove koji rade i žive u Njemačkoj, te mi pomažu i pošalju para kako bih kupila lijekove i pokrila najosnovnije troškove.”

Rast cijena hrane posebno pogađa porodice sa djecom, koje imaju dodatne troškove za školovanje i odjeću. Sve više roditelja se suočava s dilemom kako da osiguraju svojoj djeci osnovne potrebe. “Nekada smo mogli priuštiti da kupimo voće i povrće svaki dan, nismo obraćali pažnju na cijene i količinu, ali sada moramo štedjeti i birati jeftinije alternative,” kaže Sanja, majka troje djece iz Banja Luke.

Ekonomisti upozoravaju da rast cijena osnovnih životnih namirnica može imati dugoročne negativne posljedice na društvo, uključujući povećanje siromaštva i društvene nejednakosti. Potrebno je hitno djelovanje nadležnih institucija kako bi se ublažile posljedice rasta cijena i osigurala socijalna zaštita za najugroženije građane.

Vlade i lokalne vlasti moraju prepoznati ozbiljnost situacije i preduzeti mjere za kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica. Također, potrebno je razmotriti povećanje minimalne plate i penzija kako bi građani mogli adekvatno podmiriti svoje osnovne potrebe. Pomoć u obliku subvencija za hranu i druge osnovne potrepštine mogla bi značajno olakšati život onima koji se suočavaju s najvećim finansijskim poteškoćama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79