Ratko Mladić kriv za genocid u Srebrenici

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu danas je izrekao konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS Ratku Mladiću. Potvrđena je doživotna kazna zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Žalbeno vijeće odbilo je žalbu Tužilaštva kad je riječ o genocidu u pet bh. općina iz 1992. godine.Govoreći o žalbi koju je uložilo Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, sutkinja Nijamabe je rekla da Tužilaštvo tvrdi da je pogriješeno kada je zaključeno da zajednica bosanskih muslimana ne čine znatan dio grupe, govoreći o genocidu za 1992. godinu.Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje dvoje sudije, konstatuje da Tužilaštvo nije pogriješilo u svojoj tvrdnji.Žalbeno vijeće je odbilo ovaj dio žalbe Tužilaštva.

Iako je postojao zločin, nije postojala namjera za izvršenje genocida, stoji u saopćenju konačne presude koje se odnosi na tačku optužnice broj 1, prema kojoj je Mladić bio optužen za genocid u općinama Prijedor, Ključ, Sanski Most, Foča, Vlasenica i Kotor-Varoš.

Mladić zaplakao u sudnici: Pogledajte suze nakon presude

U prvostepenoj presudi Sudsko vijeće Haškog tribunala iznijelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina jer je “ubijena relativno mala grupa Bošnjaka”.

Navedeno je da su u ovom slučaju zaštićene grupe bile bosanski muslimani i Hrvati te da je Vijeće konstatovalo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama.

Ratko Mladić je kriv po tački 2: Kriv je zbog genocida u Srebrenici. Ratko Mladić je zajedno s drugima formulisao zajednički cilj da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca. U danima koji su uslijedili pogubljeno je više od 8.000 muškaraca i dječaka na različitim lokacijama, dok su žene, djeca i dio starijih muškaraca protjerani.

Kriv je po tački 3 za progone. Općine za koje se Ratko Mladić tereti za progon su Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i progon iz Srebrenice.

Cilj progona je trajno uklanjanje muslimana i Hrvata u periodu od 12. maja do 30. novembra 1995. godine, tvrde tužioci, navodeći da su gradovi i sela napadani s namjerom preuzimanja vlasti.

Kriv je po tačkama 4, 5 i 6 i to ubog istrebljenja i ubistava

Kriv je za zločine istrebljivanja i ubistva koji su bili dio cilja sva tri udružena zločinačka poduhvata za koja je optužen Ratko Mladić – “uklanjanje nesrpskog stanovništva iz područja na koja su Srbi polagali pravo, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja; eliminacija bosanskih muslimana iz Srebrenice, kao i prisilno odvođenje žena, djece i dijela starijih muškaraca”.

Kriv je za tačke 7 i 8 koje podrazumijevaju deportacije i nehumana djela

Ova tačka optužnice uključuje hapšenje bez naloga, mučenje, ubijanje, silovanje, razaranje kuća, spomenika kulture i sakralnih objekata. Natjerali su muslimane i Hrvate na bijeg iz svojih domova i mjesta. Drugi su fizički protjerani, navode tužioci. Do kraja 1992. godine većina nesrpskog stanovištva prisilno je raseljena, deportacije i nehumana djela nastavljeni su sve do kraja rata 1995. godine.

Kriv je i za tačke 9 i 10 zbog terorisanja i protivpravnog napada na Sarajevo

Od aprila 1992. godine pa do kraja rata Sarajevo je granatirano i snajperisano. Hiljade civila svih uzrasta je ubijeno ovakvom kampanjom. Ratko Mladić je bio učesnik ovog udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Kriv je i po tački 11 i to zbog uzimanja vojnika UN-a za taoce

Nakon što su 25. i 26. maja 1995. godine NATO snage izvršile zračne napade na vojne ciljeve VRS-a, sprske snage su zarobile više od dvije stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a na različitim lokacijama, a neki od njih su maltretirani. U junu 1995. godine pripadnici mirovnih snaga i vojnih posmatrača su razmijenjeni u nekoliko navrata.

Mladić je oslobođen samo po tački 1, kaoi u prvostepenoj presudi koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Zločinac Ratko Mladić ima 78 godina, a u narednim mjesecima bit će poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života.

 

Ratko Mladić nije proglašen krivim za genocid u Prijedoru i još pet općina


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79