Ratno stanje u SDA zbog prostora: “To što radi jednako je kao da je otišao i opljačkao banku”

Načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo (SDA) zaratio je s ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Farukom Kapidžićem (SDA) zbog izgradnje poslovno-sportskog centra na Bjelašnici, novog projekta Općine Trnovo, piše PRESS.

Stotine stabala jele i bukve bespravno je posječeno kako bi se očistio prostor za izgradnju poslovno-sportskog centra na Bjelašnici, novog projekta Opštine Trnovo koji nepovratno narušava ljepotu ove olimpijske planine.
Raskrčeno je skoro hiljadu kubika šume, najvećim dijelom bez odobrenja kantonalnih vlasti u Sarajevu i plaćene naknade, otkrili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Nadležna ministarstva nisu dozvolila sječu jer Opština Trnovo nije uradila obaveznu procjenu utjecaja gradnje na okoliš na Bjelašnici. Procjena bi pokazala koliko šume treba posjeći i da li će se gradnjom zagaditi izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju građani Sarajeva.

Izgradnja poslovno-sportskog centra dovela je do žestokih varnica između dva funkcionera SDA u izbornoj godini, onog s lokalnog nivoa i onog s kantonalnog nivoa. Načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo (SDA) optužio je Vladu KS, u kojoj sjede ministri iz SDA, da opstruira projekat te se pohvalio kako je on ipak pronašao način da nastavi.

(VIDEO) Krčma šume na vratima olimpijskog centra

“Mi našli načina kako da uradimo taj posao i uradili”, kaže Berilo.

Berilu nije ostao dužan stranački kolega Faruk Kapidžić, kantonalni ministar, koji je optužio Opštinu Trnovo da se ponaša kao pojedini građani koji se upuštaju u nelegalnu gradnju.

“To je sada princip Opštine Trnovo i Opštinskog vijeća i načelnika. ‘Ovo je moja zemlja, ja ću napraviti pa ću legalizovati’. To je taj princip gdje ljudi pa i opštinski načelnik i svaki pojedini čovjek ovdje ne može da shvati da ako radiš bez dozvole i mimo regulacionog plana, da je jednako kao da si otišao i opljačkao banku. To je jednako krivično djelo”, rekao je Kapidžić.

Pitanje je kako će na teške optužbe funkcionera SDA u izbornoj godini gledati Centrala SDA koja je u proteklom periodu poručivali kako se problemi ove vrste, dakle političko-kriminalne, trebaju prvo rješavati unutar stranke.

Možda deblji kraj izvuče Kapidžić koji je progovorio o neregularnostima prije nego je pitao vrh stranke smije li o tome govoriti javno.

Krčma šume na vratima olimpijskog centraOpćina Trnovo je omogućila bespravnu sječu šume na 3,5 hektara kako bi izgradila sportske terene, apartmane i hotel. Većinu je Općina prodala i poklonila privatnim firmama, a za dio posječenih stabala nije moguće utvrditi gdje je završio.

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Mittwoch, 22. Juli 2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79