Razmišljali su o jezivim idejama: Četvero djece u Srbiji primljeno u bolnicu

Foto: Anadolija

Na dječju kliniku za neuropsihijatriju jučer je primljeno četvoro djece, jer je dvoje imalo ideju da je trebalo da se ubiju, a dvoje da nekoga treba da ubiju, rekla je srbijanska ministarka zdravlja Danica Grujičić.

“Djeca su osjetila da nešto nije u redu, i roditelji. Ta djeca su zahtijevala da ostanu u bolnici, i zato pozivam sve roditelje, djecu, da ko god da ima problem, okrene broj telefona koji treba. Ja se slažem da u školama treba da budu policajci, ali ne mogu oni da zaustave strah, tu su neophodni pedagozi i psiholozi, da se priča”, rekla je ministarka Grujičić.

Ministarka je navela da život mora da ide dalje, a onda zamolila medije da puste da struka odluči kako će se ići dalje, i kakvi su dalji koraci u riješavanju ovog problema koji nas je sve ostavio zatečene.

Psihijatri će raditi na slučaju dječaka koji je ubio školske drugove i čuvara škole, navodeći da rad sa njim može da traje mjesecima.

“Nije lako da se sve odmah utvrdi. Neke stvari moraju da potraju”, rekla je ona.

Ministarka je pomenula spontana okupljanja ljudi, dodajući da je to dokaz da ljudi moraju da razmijene misli, jer “ekrani” nisu dovoljni.

“Tu je bilo dosta djece bez roditelja… Svi smo osjetili odgovornost. Dani žalosti su prošli, ali hajde da toj djeci počnemo da pričamo o ljepšim stvarima. O sportistima, uspjesima, takmičenjima… Ideja je da se skrenu misli. Ogromna je odgovornost na nastavnicima, učiteljima, zamislite kako je djeci koja će da se vrate u tu školu. Ovo za njih mora da ostane samo jedno ružno iskustvo”, priča Grujičić.

Struka je ta koja može da pomogne, napomenula je ministarka, a to je ovim sada što se dešava, kako kaže, dokazano.

Grujičić je potom pohvalila ekipe Hitne pomoći koje su bile i više nego aktivne kada se desio masakr u Mladenovcu, piše Direktno.

“Zdravstveni sistem odlično funkcioniše kada su ove stvari u pitanju. Da, nekada se čeka, zakazivanje, i drugo nešto, ali otvoriti 6 operacionih sala za 6 sati, to možemo samo mi”, navela je Grujičić.

Podsjetimo, u jutarnjim satima srijede dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

U Srbiji se dogodila još jedna tragedija dan nakon masakra u Beogradu. U pucnjavi u Mladenovcu Uroš B. je u četvrtak, 4. maja, oko 23 sata ubio osam osoba, a ranio 14.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79