Reakcija CK BiH na puštanje balona u Mostaru: Radi se o propustu u komunikaciji?

Kampanja „Gdje je?“ kreirana je u u konsultacijama s predstavnicima više od 30 udruženja porodica nestalih iz čitave Bosne i Hercegovine i u skladu s njihovim željama i idejama kreirani su i vizuali i promotivni materijali kampanje. Crni baloni s natpisom „Gdje je?“ predstavljaju teret neizvjesnog gubitka s kojim se porodice nestalih osoba suočavaju već više od 25 godina, svakodnevno pitajući se gdje su njihovi voljeni. Puštanje balona simbolizuje situaciju u kojoj porodice nestalih pronalaze svoje voljene i oslobađaju se od tog tereta.

Svjesni štetnosti po okoliš, MKCK je posljednjih par godina značajno redukovao broj balona koji se koriste u svrhu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, uvodeći nove i ekološki odgovornije materijale kao što su pamučne maske i u slučaju ovogodišnjeg obilježavanja, izložba koja služi kao svojevrsni spomenik za više od 7.600 nestalih osoba.

Treba naglasiti da puštanje balona u Mostaru nije bilo dio programa obilježavanja, nego se radi u propustu u komunikaciji između organizatora i izvođača programa obilježavanja, zbog čega nam je jako žao.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je specifično po tome što su se, prvi put nakon dugo vremena, udruženja porodica nestalih koja predstavljaju porodice iz čitave BiH, složili i glasno i jasno rekli da je problem nestalih prije svega humanitarno pitanje koje premašuje sve nacionalne i etničke razlike. I zbog toga bi nam bilo jako žao da jedan ovakav propust naruši humanu poruku koju smo svi zajedno željeli poslati u Mostaru, a to je da “porodice nestalih u Bosni i Hercegovini imaju pravo znati šta se dogodilo njihovim najmilijima!”

Dosta je više puštanja balona: Nestale osobe nisu zaslužile da se ime napiše na balon pa pusti u zrak!

Komentar koji smo objavili u cjelosti bez korekcija, uslijedio je nakon jučerašnjeg teksta i reakcije novinara Sanela Kajana.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79