Reakcija državne agencije na Džaferovićevu izjavu: Teritorij BiH neka osigura skupo plaćena vlast

Glavna inspektorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Indira Fazlagić je reagovala na sinoćnje izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića (SDA).

Džaferović je, gostujući u Dnevniku D Federalne televizije (FTV), izjavio da postoji mogućnost konflikta između ove agencije i one koju namjerava osnovati Republika Srpska.

“Inspekcijski nadzor nad primjenom državnog zakona provodi inspektorat koji postoji u okviru Agencije za lijekove. Taj inspektorat će raditi svoj posao. Šta ako mu se suprotstavi inspektorat iz Republike Srpske? Rade po Zakonu o upravnom postupku. Policija je ta koja asistira i jednim i drugim. Dolazi do konflikta”, zaključio je.

Fazlagić je u reakciji napomenula da državna agencija postoji od 2010. te je poručila da, kako je navela za Klix.ba, zbog nebrige države ima samo tri inspektora koji vrše nadzor nad sedam domaćih proizvođača lijekova, 49 veletrgovaca lijekovima, 318 veletrgovaca medicinskim sredstvima, reklamiranjem lijekova i kliničkim studijama.

“Inspektori zahvaljujući svojoj stručnosti i posvećenosti radu postižu rezultate kao da ih je 33”, dodaje.

Prema njenim riječima, u radu ne upotrebljavaju silu, ne dolaze u konflikt s drugim inspekcijama i nije im potrebna asistencija policije.

“Farmaceutska inspekcija Agencije za lijekove i medicinska sredstva vrši nadzor nad provođenjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima”, podsjetila je.

Fazlagić je poručila da teritorij Bosne i Hercegovine trebaju osigurati, kako je istakla, oni koji su decenijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i koji su izuzetno dobro plaćeni za posao koji ne rade ili ne znaju da rade.

Podsjećamo da je Narodna skupština Republike Srpske u oktobru ove godine donijela odluku o formiranju entitetske agencije, a što se smatra prvim korakom u prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79