Reakcija na reakciju: Ne razlazu, poziv na sankcije Dodiku

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Oštre su reakcije na najave SNSD-a o iniciranju razgovora o mirnom razlazu. Vrata Stranke demokratske akcije (SDA) nisu otvorena za razgovore na koje poziva SNSD, na čelu s Miloradom Dodikom. O tzv. mirnom razlazu, nema priče.

Dodik: RS formira ”pregovarački tim”, mi nećemo ratovati

Dodik je svjestan da za takve ideje nema podršku administracije na čijoj je crnoj listi, američke. A zbog secesionističkih poteza, ta lista morala bi biti proširena, stava je potpredsjednik SDA, Adil Osmanović.

Osmanović: EU da nametne sankcije Dodiku

“Najbitnija stvar koju očekujem da sastanak na Mrakovici može polučiti, a to je da konačno EU nametne sankcije Miloradu Dodiku i njegovim najbližim saradnicima jer zaista s ovim je prešao svaku mjeru. Ako ne cjelokupna EU onda vodeće zemlje u pogledu nemogućnosti izlaska izvan granica BiH”, izjavio je Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

Predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković, obratio se putem Twittera OHR-u, šefu Delegacije EU u BiH, Sattleru, američkom i britanskom ambasadoru s pitanjem – vi ćete nijemo posmatrati plaćene kampanje i skupove o mirnom razlazu. Nije vam zanimljiva tema?

A potpredjednik SDA, Adil Osmanović, napominje kako je svojevremeno bila mnogo snažnija međunarodna reakcija, kada je SDA usvojila Deklaraciju koja se ticala njihovog viđenja uređenja države.

“Vi znate da je PIC zasjedao kada je SDA na svom Kongresu donijela dokument svog viđenja ustroja države BiH po principu pet regija tada se digla velika prašina i PIC je zasjedao oko toga, a ne vidimo evo u ovom slučaju da PIC reaguje na daleko, daleko teže stvari po pitanju mogućnosti nasilnog mijenjanja Ustava BiH”, dodao je Osmanović.

Za prijedloge koji dolaze iz Republike Srpske, a tiču se budućnosti BiH temljenoj na idejama mirnog razlaza, podrške neće biti ni u SDP-u.

“To je tema oko koje nema razgovora. Kada je u pitanju BiH mi smo isključivo na principima AVNOJ-skih granica i što se tiče SDP-a ne dolazi u obzir ni priča o prekrajanju granica BiH, a kamoli nešto drugo poput ovog famoznog non papera, koji faktički nema nikakvu formalnu ulogu”, istakao je Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP BiH.

Somun: Papir ne mora da postoji, ali…

I dok svi okreću glavu od mogućnosti postojanja takvog dokumenta, ipak, mnogi smatraju da je bar priča o tome, itekako potakla Milorada Dodika da nastavi ispitivati tu ideju.

“Papir ne mora da postoji ali ono što se u tom papiru spominje vrti se već na razne načine nekoliko godina po Balkanu i po EU tako da ja vjerujem da je taj sadržaj postoji i ako nije zvanično nigdje potvrđen ni upisan u knjige prijema neke ambasade ili predsjednika Evropskog vijeća”, istakao je Hajrudin Somun.

Roman Jakič, bivši ministar odbrane Republike Slovenije je izjavio:

“Mreža 21 liberalne partije, deset drava Jugoistočne Evrope jednoglasno je osudila destabilizaciju Zapadnog Balkana i odbacila ideje o reviziji odnosno promjeni granica na Balkanu, mi smo odlučni se suprotstaviti i pobijediti ideje bolesnih umova i političara koji sanjaju o stvaranju velikih država u regiji.”

Pobijediti secesionističke ideje je moguće, političkom izolacijom ekstremista, mišljenja je Jakič. A mnogi to, odavno priželjkuju za prvog čovjeka SNSD-a, Milorada Dodika.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79