Reis Kavazović o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj: Ako ovo nastavi, posljedice će biti tragične

Nakon što je u Švedskoj ponovo spaljen Kur'an uz dozvolu policije, reagirao je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Švedske vlasti su dale dozvolu za ovaj vid protesta objašnjavajući da se radi o slobodi govora. No, reis smatra da sloboda govora ne podrazumijeva apsolutnu slobodu.

“Sloboda govora nije apsolutno pravo i može biti podvrgnuta ograničenjima, posebno kada se koristi za širenje mržnje ili nanošenje štete drugima.

Ta sloboda trebala bi se koristiti za promicanje tolerancije, uvažavanje različitosti i poticanje napretka, a ne za širenje mržnje ili poticanje nasilja”, navodi Kavazović.

On ističe da spaljivanje knjiga u evropskim zemljama, ipak, nije nova pojava.

“Nigdje se tako masovno nisu spaljivale knjige kao na ovom kontinentu. Događalo se to u Španiji pred inkviziciju, u Njemačkoj pred holokaust nad Jevrejima, u Sarajevu u osvit genocida nad muslimanima. Pitamo se jesu li na redu muslimani u Skandinaviji.

Ako se ova mržnja prema muslimanima u Evropi ne zaustavi vjerujem da će posljedice biti tragične. Masovni zločini u Evropi su dio njenog naslijeđa, oni i nastaju na ovaj način, spaljivanjem knjiga, kao uvertira za spaljivanje ljudi”, istakao je Kavazović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79