Reis Kavazović: Ukoliko ne pokažemo razmjere zla koje su se dogodile, ono će se ponoviti

– Mnogo je puta Bosni učinjeno nasilje, mnogo je rana na njenom tijelu.

Često smo i mi sakrivali te rane u nadi da ćemo sa onima koji su to učinili lakše proći, ali se pokazalo da nije tako – izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u videu kojeg je objavio Memorijalni centar Srebrenica kao poziv svjedocima genocida da ispričaju svoju priču.

Svaka izrečena priča, kako je kazao reisu-l-ulema, ustvari je na neki način suprotstavljanje tom zlu.

– Ja bih zamolio ljude koji imaju ta iskustva i kojima nije teško da nam to sad kažu, da to učine radi sebe, radi našeg naroda i radi naše zemlje Bosne. Žrtve su imale ime, prezime, život, svoju priču, djecu. Ukoliko ne pokažemo razmjere zla koje su se dogodile ono će se ponoviti. Trebamo mezarjem pokazati te razmjere zla koje su se desile u Srebrenici kao i na drugim mjestima. Zbog toga smatram da je svaka izrečena priča na neki način suprotstavljanje tom zlu – kazao je reisu-l-ulema.

Memorijalni centar Srebrenica uveliko radi na snimanju video svjedočenja onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

– Ukoliko ste i Vi boravili u toku rata u opkoljenoj Srebrenici, a željeli biste podijeliti svoja iskustva i sjećanje, molimo Vas da nam se javite.

 

Našu priču, priču onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici ne može niko ispričati do mi sami.
Memorijalni centar uveliko radi na snimanju video svjedočenja onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Ukoliko ste i Vi boravili u toku rata u opkoljenoj Srebrenici, a željeli biste podijeliti svoja iskustva i sjećanje, molimo Vas da nam se javite.
Usmena svjedočenja ostaće iza nas kao svjedoci života i stradanja jednog naroda na ovom području. Važno je da se sačuva glas svih nas.

”Mnogo je puta Bosni učinjeno nasilje, mnogo je rana na njenom tijelu i često smo i mi sakrivali te rane…”
”Ja bih zamolio ljude koji imaju ta iskustva i kojima nije teško da nam to sad kažu, da to učine radi sebe, radi našeg naroda i radi naše zemlje Bosne.”

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Posted by Srebrenica Memorial Center on Wednesday, October 6, 2021

Usmena svjedočenja ostat će iza nas kao svjedoci života i stradanja jednog naroda na ovom području. Važno je da se sačuva glas svih nas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79