Republika Srpska ima povoljniji trgovinski bilans s Turskom nego s Rusijom

Da stvari u ekonomiji nikada nisu toliko loše da ne bi mogle biti još gore, pokazuje statistika trgovinske razmjene Republike Srpske s bratskom Rusijom. Od ranije je poznato da manji bh. entitet ima jako lošu trgovinsku bilansu s Rusijom, odnosno da je uvoz iz Rusije višestruko veći od izvoza. Tako je 2017. godine taj odnos bio 13:1 u korist Rusije. Izvoz Rusije u RS te godine vrijedio je 508 miliona KM dok je izvoz Republike Srpske u Rusiji vrijedio svega 38 miliona KM.

Protekle, 2018. godine, stanje se dodatno pogoršalo na štetu manjeg bh. entiteta jer je trgovinska bilansa sa 13:1 koririgrana na 18:1 u korist Rusije, što je ujedno u najgori trgovinski bilans RS s bilo kojom drugom državom s liste 20 njenih najvećih trgovinskih partnera.

Naime, ukupna vrijednost vanjskotrgovinske razmjene Republike Srpske i Rusije u 2018. godini iznosila je 568,3 miliona KM, pri čemu je izvoz Republike Srpske u Rusiju vrijedio 28,4 miliona KM, dok je vrijednost uvoza iz Rusije iznosila 540 miliona KM, piše Slobodna Bosna.

U Privrednoj komori RS-a navode da je u odnosu na 2017. godinu izvoz u Rusiju smanjen za 18 miliona KM, odnosno za gotovo 40 posto. U istom periodu uvoz je također smanjen, ali po manjoj stopi, od 20,6 posto.

U robnoj razmjeni sa Rusijom, Republika Srpska je u 2018. godini, ostvarila deficit u vrijednosti od 511,4 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni sa Rusijom pala na svega 5,3 posto, što je 14 puta lošije od prosjeka RS s „ostatkom svijeta“.

-Predstavljeni pokazatelji ukazuju na negativne trendove razmjene Republike Srpske i Rusije, budući da je u 2018. godini zabilježena visoka stopa pada izvoza iz Republike Srpske u Rusiju. S druge strane evidentiran je i pad uvoza, što je sve ukupno, za posljedicu imalo smanjenje pokrivenosti uvoza izvozom – naveli su za Fenu u Privrednoj komori RS-a.

Zanimljiv je podatak da Republika Srpska ima povoljniju trgovinsku bilansu s Turskom nego s Rusijom.

Ukupna razmjena RS-a i Turske u protekloj godini iznosila je oko 200 miliona KM, pri čemu je turski izvoz u RS iznosio oko 105 miliona KM naspram izvoza RS-a u Tursku u iznosu od oko 95 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom s Turskom iznosi visokih 80 posto, što je 16 puta povoljniji bilans za RS u poređenju s Rusijom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments