Republika Srpska kineske vakcine platila 106 KM po komadu!

Kineske vakcine Sinofarm, čiji je dio nedavno stigao u Srpsku, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske platio je 8,5 miliona maraka, a cijena po komadu je premašila 106 KM.

Institut je 80.000 komada, odnosno 160.000 doza vakcina, kupio od preduzeća „Krajina Group“, a nabavka je provedena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci.

Kao razlog za pregovarački postupak navedna je krajnja hitnost, prouzrokovana događajima nepredvidivim za Institut, a zbog čega nisu mogli ispoštovati drugu proceduru nabavke.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je za CAPITAL rekao da cijenu vakcine formira ponuđač.

„Ponuđač formira cijenu tako što uključi troškove same cijene vakcine, distribuciju, odnosno prevoz od zemlje proizvođača do Republike Srpske, sve kontrole koje mora proći, skladištenje i distribuciju u Republici Srpskoj“, istakao je Zeljković.

Ranije je navedeno da će nabavku pomenutih 160.000 doza vakcina biti plaćena iz Kompenzacionog fonda.

Institut je nedavano preko firme „Krajina Group“ nabavio 200.000 komada, odnosno 400.000 doza vakcina Sputnik V i to po cijeni od 13, 4 miliona maraka. Te ruske vakcine su po komadu plaćene oko 67 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79