Republika Srpska: U petak o Inzkovoj odluci, moguća i vlada nacionalnog jedinstva

U entitetu Republika Srpska vlast i opozicija novim zakonom protiv nametnutog zakona o negiranju genocida. Usaglašeni stavovi dojučerašnjih protivnika bit će pred entitetskim parlamentom u formi dva prijedloga zakona. I jučer – oštre izjave i reakcije. Da li je na pomolu novi dogovor o, kako je nazivaju, vladi nacionalnog jedinstva?

Iza zatvorenih vrata u petak, 20. po redu posebna sjednica, kao rezultat postignutog jedinstva vlasti i opozicije – i to o dva nova zakonska rješenja. Jedno od rješenja je izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske, na prijedlog Kluba poslanika PDP-a. Te izmjene podrazumijevaju uvođenje krivičnog djela koje bi zabranilo kvalifikaciju Republike Srpske kao genocidne tvorevine, te srpskog ili bilo kojeg drugog naroda kao genocidnog naroda.

“Mislim da će to dobiti podršku Nardodne skupštine RS-a, da će to biti kvalifikacija koja će se tumačiti kao ozbiljno krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina”, kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ujedinjena Srpska i SNSD, zajedno po hitnom postupku, predlažu zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH koji sadrži dva člana.

“Prvi je samo da se neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske ova odluka visokog predstavnika i da nadležni organi Republike Sprske neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u pogledu primjene odluke visokog predstavnika”, ističe Milan Petković, potpredsjednik NSRS-a i član pravnog tima Ujedinjene Srpske.

Zanimljivo je što će ova sjednica biti održana iza zatvorenih vrata, i to ne pred punom skupštinskom salom. Dva prijedloga zakona razmatraće lideri parlamentarnih stranaka, te jedan do dva predstavnika klubova poslanika.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović (DEMOS) objašnjava: “Iz jednog jedinog razloga, a to je da niko ne želi da na ovoj temi skuplja političke poene”.

A iza zatvorenih vrata razgovaralo se juče i o ideji vlade nacionalnog jedinstva. Zvanične potvrde nema. Odgovori bar za sada šturi. No, šta o samoj ideji kažu politički predstavnici? Koliko je to realna opcija?

Čubrilović kaže kako to jeste opcija.

“Neću da govorim o sadržaju razgovra koji smo imali. Mislim da to nije korektno. Nisam taj koji prepričava sastanke, govorim o nekim zvaničnim dogovorima i zaključcima koje smo imali. Što se mene tiče, mi smo opoziciona stranka”,

No, iz SDS-a kažu da ovakvu ideju nikada ne bi podržali, jer sumnjaju u iskrenost SNSD-a. Ipak, juče su im pružili, posljednju šansu.

“Sve što je do sad dogovoreno – bilo ke prekršeno. Od koga? Od SNSD-a. Mi imamo pravo na bazi iskustva da sumnajmo. Ja žalim za tim. Ja bih bio najsretniji ne samo da se dogovore srpske stranke nego da se narodi Bosne i Hercegovine dogovore”, ističe Miladin Stanić, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u.

No, da je i novi visoki predstavnik nepoželjan kao i odlazeći, govori i poruka političkih predstavnika iz ovog entiteta koji tvrde da zvaničnih sastanaka sa Christianom Schmidtom neće biti dok nezvaničnih ili slučajnih – da.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79