Republika Srpska zadužila građane: 1,6 milijardi KM putem obveznica

Republika Srpska zadužila građane: 1,6 milijardi KM putem obveznica


U posljednjih osam godina, Vlada Republike Srpske (RS) je putem emitovanja obveznica zadužila građane za čak 1,6 milijardi KM.

Ovi podaci objavljeni su u redovnom izvještaju Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine, prenosi BN.

U poređenju sa Federacijom BiH, koja se putem obveznica zadužila za 850 miliona KM, zaduženje RS je dvostruko veće. Predstavnici vlasti u RS često ističu bolje stanje u odnosu na Federaciju, ali brojke pokazuju suprotan trend.

Samo u prvom kvartalu ove godine, Republika Srpska je prodajom obveznica prikupila 80 miliona KM uz kamatnu stopu od 6 posto. Istovremeno, Federacija BiH se zadužila za 30 miliona KM uz nižu kamatnu stopu od 4,3 posto. Jelena Trivić, komentarišući visoke kamatne stope, ističe da one reflektuju nisko povjerenje kreditora u RS.

“Euribor je trenutno 3,7 posto, tako da efektivna kamatna stopa za RS iznosi skoro 10 posto,” objašnjava ekonomista Zoran Pavlović, naglašavajući skupoću zaduživanja za RS.

Planom budžeta za 2024. godinu, RS će izdvojiti 223,6 miliona KM za kamate, od čega 110 miliona KM ide na kamate po osnovu obveznica. Ove visoke kamatne stope predstavljaju značajno opterećenje za budžet RS, bez stvaranja nove vrijednosti.

Kritičari upozoravaju da ovakva zaduženja nisu održiva te da je potrebno hitno pronaći alternative za finansiranje budžeta koje neće dodatno opteretiti građane Republike Srpske.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija