Restorani dižu cijene: Porcija piletine skuplja za 2 KM, hamburgera za 1 KM, kafa će biti 3 KM

Nakon što su u trgovinama poskupjele brojne namirnice, među kojima su ulje, piletina, krumpir, kava i druge, logično je bilo da dođe i do poskupljenja hrane i pića i u ugostiteljskim objektima.

Tako u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno “otkrivamo” što je i gdje od hrane i pića poskupjelo u kojem objektu. Cijena kave u pojedinim kafićima u Sarajevu dostigla je iznos od tri marke, dok se cijena ovog napitka u ugostiteljskim objektima u Banjoj Luci kreće oko dvije marke.

Cijene hrane u pojedinim restoranima porasle su nedugo nakon početka pandemije, ali su nova poskupljenja namirnica dovela do toga da i oni koji su do sada odolijevali tome budu prisiljeni povećati cijene, piše Klix.ba. Tako je za porciju piletine, koja je nekada iznosila od četiri do pet maraka, sada neophodno izdvojiti najmanje od šest do sedam KM.

I cijena hamburgera porasla je za jednu marku, ali su restorani morali podići i cijene brojnih drugih jela.

“Cijene svih proizvoda su enormno porasle, još ako struja i plin, koji su glavni elementi u ugostiteljsko-turističkoj branši, poskupe koliko se najavljuje, to će biti katastrofa. Pandemija je već napravila velike probleme u ovom sektoru, gdje je veliki broj ugostiteljskih objekata zatvoren, a i veliki dio onih koji su otvoreni radi tek da bi se sačuvao objekat ili eventualno da prežive”, kazao je za Klix predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

Neminovno je, kaže Hadžić, da će i oni koji to još nisu uradili, u narednom razdoblju dizati cijene, ali se nada da će se situacija uskoro smiriti i da neće biti onako loše kako to sada izgleda.

Hadžić smatra i kako bi ugostiteljima dosta značilo da se na državnoj razini formira ministarstvo za turizam te da se i mjere koje su na snazi zbog pandemije usklade na području cijele BiH, kako se ne bi “vršila dikriminacija među ugostiteljima”.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Srpskoj, također je istaknuo kako je situacija loša u sektoru turizma i ugostiteljstva te je dodao kako preveliki parafiskalni i fiskalni nameti dosta utječu na to.

“Nažalost, cijene namirnica divljaju pa su i ugostitelji prinuđeni podići cijene u svojim objektima. Sada najavljuju i poskupljenje struje, tako da sam siguran da nam se ne piše dobro. Podsjećam da je samo ulje u siječnju ove godine iznosilo 1,70 KM, a sada je ono i po 4 KM, a to je jedna od ključnih namirnica koja se koristi u restoranima”, istaknuo je Tatić.

Poskupljenja u restoranima u Banjoj Luci, kaže, kreću se od jednu do tri marke, ali se to osjeti, a kaže i kako je u većini kafića do prije nekoliko mjeseci kava iznosila jednu marku, ali je sada ona od 1,50 do 2 KM. Tek je mali broj njih ostao na cijeni od jedne marke, ali Tatić smatra kako ni oni neće još dugo moći izdržati tako. “Mnogo je objekata zatvoreno u cijeloj Republici Srpskoj, a veliki broj njih jedva preživljava. Mislim da su ovo neki posljednji trzaji, tko izdrži sve ove namete i poskupljenja i preživi i nakon Nove godine, svaka mu čast”, poručio je Tatić.

U cijeloj Bosni i Hercegovini, prema nekim ranijim podacima, registrirano je više od 50.000 ugostiteljskih objekata, a veliki je broj i onih koji od tog posla žive. Ovaj sektor jedan je od najpogođenijih pandemijom i zbog svih zabrana i mjera koje su se mijenjale od početka pandemije, veliki broj njih je zatvoren, a i veliki broj radnika ostao je bez posla.

Poskupljenja koja su neminovna i u narednom razdoblju, mogla bi donijeti i dodatna otpuštanja i zatvaranja objekata, s obzirom na to da ni građani naše zemlje neće još dugo moći pratiti cijene koje rastu i u ugostiteljskim objektima te će ih sve manje i posjećivati. Međutim, i ugostiteljima i građanima ostaje nada da će u jednom trenutku stvari, ipak, krenuti nabolje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79