Rezultati obdukcije iz jablaničke katastrofe: 20 žrtava nije usmrtila voda, već mulj i stijene

Rezultati obdukcije iz jablaničke katastrofe: 20 žrtava nije usmrtila voda, već mulj i stijene


Dr Dražen Damjanjuk i dr Boris Pejić, forenzičari iz Trebinja i Foče, obavili su identifikaciju i obdukciju dvadeset osoba nastradalih u jablaničkoj katastrofi.

“Nijedan od njih nije imao klasično utapanje, već su svi stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima”, kazao je Damjanjuk, potvrdivši da ni on, ali ni njegov kolega, nisu ustanovili nijedno klasično utapanje.

Prema spiskovima nestalih Jablaničana, Damjanjuk je izvršio obdukciju bračnog para koji je pronađen zagrljen u smrti, dok je Perić radio na slučaju trudnice u sedmom mjesecu trudnoće.

Iako imaju iskustva s brojnim složenim slučajevima, obojica forenzičara priznaju da su ovaj zadatak obavili s velikim emotivnim teretom.

“Nas dvojica smo obradili i osam leševa iz jedne iste familije, iz koje je ostao samo jedan dječačić, tako da je sve to skupa jako potresno, ali, to je naš posao”, kazao je dr Damjanjuk.

Težinu ovog posla, i fizički i psihički, najbolje oslikava detalj koji je podijelio doktor Damjanjuk:

“Koliko je na leševima bilo zemlje i mulja možda najbolje govori podatak da je za jedan leš mome pomoćniku trebalo pola sata da ga pripremi za obdukciju”, kaže Damjanjuk.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija