Zoran Čegar izbjegao disciplinsku odgovornost odlaskom u penziju

Zoran Čegar izbjegao disciplinsku odgovornost odlaskom u penziju


Nekadašnji načelnik Sektora Federalne uprave policije (FUP), Zoran Čegar, otišao je u penziju početkom septembra, čime su obustavljeni disciplinski postupci pokrenuti zbog više prekršaja, potvrđeno je za Detektor.

FUP je u svom odgovoru naveo da je Čegaru 1. septembra prestao radni odnos zbog navršenih 65 godina.

Čegar je za Detektor izjavio kako je iz medija saznao da je otišao u penziju.

Detektor je ranije dobio potvrdu od FUP-a da se protiv Čegara vode tri disciplinska postupka, ali nisu otkrili detalje zbog zaštite ličnih podataka.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima Detektora, jedan postupak se odnosi na šamaranje radnika parkinga u Sarajevu, drugi na prijetnje novinarki CIN-a, a treći na krivotvorenje isprave u vezi s istraživanjem njegove imovine. Svi postupci su obustavljeni do završetka krivičnih procesa.

Čegar tvrdi da su disciplinski postupci protiv njega “namješteni”.

“Svi znaju da je to spakovano, odakle je došlo… Ne želim o tome komentarisati, to je za mene prošlost”, rekao je Čegar, kao i da neće govoriti više jer je istraga u toku.

Ranije je Općinski sud u Dubrovniku izrekao kaznu od sedam mjeseci zatvora zbog njegovih prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo.

Izvršenje kazne neće biti sprovedeno ukoliko Čegar ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude.

Direktor FUP-a, Vahidin Munjić, izjavio je za Detektor da je Čegar u prethodne dvije godine bio suspendovan zbog nekoliko krivičnih djela.

Podsjećajući na odredbe Zakona o policijskim službenicima BiH, Munjić naglašava da se disciplinski postupak prekida ili obustavlja dok se ne okonča krivični postupak. Odlazak u penziju automatski dovodi do potpune obustave disciplinskih postupaka.

“Mi smo imali ranije slučajeve gdje su nastavljali disciplinske postupke i onda je sve palo na sudu. Ja sam njega zatekao suspendovanog, ovo je trebalo s njim ranije završiti, bilo je momenata. Za svaki disciplinski postupak koji se protiv njega vodi, paralelno se vodi krivični postupak. To je nešto najteže što se može desiti policijskom službeniku”, rekao je Munjić.

Istraživanje Detektora iz prethodnih godina pokazalo je da su stotine disciplinskih postupaka protiv policajaca zastarjele zbog proceduralnih grešaka, dok su mnogi slučajevi policijskog nasilja u Bosni i Hercegovini ostali nekažnjeni ili su postupci još uvijek u toku. Podaci o ovim slučajevima, koje policijske agencije uglavnom nastoje sakriti, prikupljeni su na osnovu dokumenata iz posljednjih pet godina.

Federalni ministar unutrašnjih poslova, Ramo Isak, ističe da je Čegar bio suspendovan “zbog navodno nečasnih radnji” kada je preuzeo funkciju, ali nije upućen u detalje.

“Gledao sam par medijskih nastupa gdje se predstavlja kao vrhunski policijski stručnjak, priča o nekim radnjama, daje izjave, ocjenjuje rad FUP-a, čovjek koji je ocijenjen najnižim, suspendovan”, izjavio je Isak.

Munjić tvrdi da bi Čegar ostao bez posla u roku od mjesec dana da je on tada bio direktor, zbog incidenta na parkingu. Problem, prema njegovim riječima, leži u tome što je Čegara ranije štitio njegov nadređeni. “On je odmah trebao biti lišen slobode,” dodaje Munjić.

Također, podsjeća na slučaj u Narodnoj Skupštini RS-a, kada je bivši ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač, nakon što je gurnuo Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banje Luke, osuđen na dva mjeseca zatvora.

“Ovdje, kod nas, šamara dijete, a Tužilaštvo i direktor ne poduzimaju ništa,” zaključuje Munjić.

Azhar Kalamujić, novinar CIN-a koji je istraživao Čegarovu imovinu, smatra da je Čegar trebao odgovarati mnogo ranije, bilo za premlaćivanje na parkingu ili za sukob s kolegom u garaži MUP-a.

“Ali je to prošlo bez sankcija. Ne znam šta je bilo posrijedi ali moj je utisak, nakon kontakata s Unutrašnjom kontrolom MUP-a, da oni nisu bili zainteresirani da procesuiraju Čegara. Naprimjer, naše nalaze o njegovoj ogromnoj imovini uopšte nisu htjeli uzeti u obzir”, rekao je Kalamujić.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Detektor navode da je istraga u navedenom predmetu u završnoj fazi te da će, kada bude donesena konačna tužilačka odluka, informisati javnost.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija