Riječ seizmologa: Da li se u Banjaluci može ponoviti zemljotres iz 1969.

Zemljotres koji je sinoć pogodio Banju Luku bio je u istoj seizmogenoj zoni kao i onaj razorni iz 1969. godine. Zbog takvih okolnosti seizmolozi mogu pretpostaviti i da će u narednom periodu biti još potresa, ali naravno nije moguće predvidjeti kada i koliko jakih.

Sinoćnji potres je bio jačine 3,8 stepeni prema Richterovoj skali, s epicentralnom zonom u Čardačanima, u općini Laktaši. Zemljotres ovog intenziteta uglavnom ne može izazvati veću štetu na objektima, ali ga građani mogu osjetiti, što su i sami potvrdili u svojim svjedočenjima na stranici Evropskog mediteranskog seizmološkog centra.

Snježana Cvijić Amulić iz Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Repiublike Srpske je kazala da je potres od sinoć pokazao još jednom da je ova seizmogena zona aktivna i da se zemljotresi mogu očekivati i u budućnosti.

“Pretpostavljamo da neće biti jačine kao onaj 1969. godine”, rekla je Cvijić Amulić za Srpskainfo.com.

Inače, Banja Luka pripada istom širem seizmološkom području kao i Petrinja u Hrvatskoj, koju je u decembru prošle godine (2020.) uništio jak potres te odnio i nekoliko života.

Inače, jedan od najjačih potresa koji se pamte na ovom području je bio upravo u Banjoj Luci, 1969. godine, kada je 15 osoba poginulo i više od 1.000 povrijeđeno. Bio je jačine 6 stepeni prema Richterovoj skali i u velikoj mjeri je devastirao grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79