Riječ stručnjaka: Šta jesti i piti za sehur, a šta za iftar

Za sehur se, ističe Inga Marković, nutricionista, tako pripremaju jela čija su baza meso, jaja, sir uz priloge, za koje se koriste raznovrsne vrste povrća ili riža, kao i jela na bazi mahunarki, koje su izvor kvalitetnih biljnih proteina.

– Preporučuje se i unos jezgrastog voća koje pripada lipidnim i nutritivno bogatim namirnicama koje kao takve olakšavaju post i ne dozvoljavaju deficit važnih nutrijenata. Post započinjemo konzumacijom vode i potrebno je popiti najmanje 9 čaša vode raspoređenih na dva dozvoljena obroka u postu – navodi Marković.

Iftar, dodaje Marković, prvo počinjemo nadoknadom tečnosti, odnosno vodom. Zatim se preporučuje unos suhih šljiva, hurmi ili smokava koje pripadaju namirnicama koje se brzo resorbiraju i koje su visokokalorijske te nam brzo vraćaju energiju podižući nivo šećera u krvi koji je bio u padu za vrijeme posta.

– Za osobe s poremećajem metabolizma glukoze i inzulinskom rezistencijom preporučuje se unos bobičastog voća koje manje utječe na glukozu u krvi i samo lučenje inzulina. Trpeza treba biti koncipirana na bazi žitarica, povrća i voća dijetalno pripremljena – istakla je Marković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79