Robert Tomić iz Posušja prokockao porodičnu kuću: “Svi kockari su lažovi”

Robert Tomić iz Posušja je punih deset godina bio ovisnik o kocki, a u tom paklu našao se kao 27-godišnjak kada je postao suvlasnik benzinske pumpe.

Odjednom je, kaže, u rukama imao veće sume novca, a kladiti se počeo iz znatiželje.

– Moji radnici su mi pokazali kako se kladi. Bio mi je to izazov. Međutim, u to sam ušao baš ekstremno. Nisam imao nikakvu mjeru. Igrao sam gotovo sve, od kladionica do ručnog pokera. Moja supruga i najbliži znali su da se kladim, mislili su da to radim iz zabave, ali za poker, koji sam igrao u društvu od nas sedam, osam po stanovima, nisu znali, jer sam im lagao. Svi kockari su strašni lažovi. Lagao sam sve i svakoga, izmišljao priče koje ne drže vodu – kaže nam Tomić u svojoj mučnoj priči o ovisnosti.

U jednom trenutku izašao je iz suvlasništva nad benzinskom pumpom, nakon čega je otvorio privatni biznis, ali kockati se nije prestao.

Dugovi su se, kaže, gomilali, jer je novac ulagao i sve više gubio. Bio je prisiljen i posuđivati novac, a zaduživao se i kod banaka. Zapravo, samo je sve više, govori, upadao u vrtlog začaranog kruga.

– Vrhunac svega je bio kada je banka uzela našu porodičnu kuću u Zagrebu, koju je napravio otac dvojici moje braće i meni. Svi smo imali po stan, ali, eto, ja sam prokockao i tu kuću, a braću poslao u podstanare – kaže Tomić.

Spas je pronašao u vjeri 2008. godine na jednom seminaru na Blidinju i od tada je, naglašava, „čist“, piše Avaz.

– Nisam imao neka očekivanja, ali kada je došao trenutak ispovijedi, pričao sam dva sata. Tu se desio prijelomni trenutak, jednostavno od tada nemam želju za klađenjem. I danas prisustvujem tim seminarima koje pohode i ljudi drugih vjera i nacija, jer kockaju i katolici, i pravoslavci, i muslimani – govori on.
Supruga nosila strašan teret

Supruga s kojom ima petero djece ga nije ostavila u toj borbi protiv ovisnosti.

– Nosila je strašan teret i iznijela ga. Ja uživam u svom radu, prelijep je osjećaj kad svojim rukama i žuljevima dođete do vlastitog prihoda. Ali najvažnije je da su mi braća oprostila. Nikad mi to što sam prokockao kuću nisu prigovorili. Pomogli su mi svojim oprostom – zaključuje Tomić.

Kaže da se 2008. godine počeo baviti rezbarstvom. Tada je, kaže, otkrio i taj svoj talent. Njegovo drveno raspelo krasilo je oltar na Koševu kada je 2015. godine papa Franjo pohodio BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79