Ročište u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Dokumentacija ne potvrđuje hitnost operacije

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo ispitalo je četiri svjedoka, otkrivajući nove detalje u slučaju.

Faruk Haverić, ljekar specijalista ginekolog i akušer, bio je rukovodilac poliklinike Jinemed BiH koja je prodala aparat za anesteziju koji je korišten u operativnom zahvatu u kojem je preminula djevojčica. Pojasnio je da je Rožajac koristio taj aparat i na klinici kojom je rukovodio te da je tada aparat bio verificiran, posjedujući dokumentaciju.

Ljekar specijalista Admira Dizdarević, zaposlena u Kantonalnoj bolnici Zenica, pojasnila je uobičajenu proceduru operativnih zahvata, ističući da je obavezno obaviti anesteziološki pregled te pribaviti saglasnost pedijatra ili interniste, ako je pacijent odrasla osoba.

Napomenula je da je Džena Gadžun bila na spisku za operativni program bolnice, a posljednji zabilježeni pregled bio je 15. oktobra 2021. godine.

“Dijete se javilo radi promjene na čelu koja je kvasila i raskrvarila zbog povrede”, kazala je Dizdarević.

Također je dodala da “O hitnosti operacije odlučuje ljekar koji vrši pregled pacijenta”.

Islam Zukan, direktor kompanije koja je prodavala medicinsku opremu, svjedočio je o prodaji aparata za anesteziju. Doktor Rožajac je dva puta pregledao i testirao aparat prije prodaje, koja je kasnije obavljena ordinaciji Bejtović.

Denis Zahirović, rukovodilac Sektora za pravne poslove Kantonalne bolnice u Zenici, govorio je o čuvanju lista operativnih zahvata i statusu Nine Jovanović, ističući da je imala ugovor o radu i dopunski rad.

Naredno ročište zakazano je za 25. april, a za svjedoke će biti pozvani pripadnici MUP-a KS. Novi detalji otkrivaju složenost slučaja i dodatno osvjetljavaju okolnosti koje su prethodile tragičnom događaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79