Roditelji ne odustaju: Još nema pomaka u slučaju nestalih tijela novorođenčadi iz Banjaluke

Iako se uskoro navršavaju dva mjeseca od emitovanja potresnog dokumentarnog filma “Gdje je Sara?”, pitanje nestanka posmrtnih ostataka dvije bebe ostaje neriješeno.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka ne otkrivaju šta su do sada uradili na tom predmetu, što Dragan Tolimir, advokat roditelja tih novorođenčadi, ocjenjuje kao kupovinu vremena.

Podsjećamo, ovo tužilaštvo je ranije formiralo predmet u vezi sa svim tvrdnjama i radnjama koje su objavljene u dokumentarcu Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), objavljenom 1. aprila.

„Ovo tužilaštvo je formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, kao i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti,“ rečeno je ranije iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Na pitanje šta je do sada urađeno u vezi s predmetom, iz tužilaštva su dali štur odgovor:

„Predmet se nalazi u radu u fazi provjera i prikupljanja dokaza. Koje radnje postupajući tužilac preduzima ili će preduzeti, ne možemo saopštiti,“ naveli su za Nezavisne novine.

Advokat Tolimir je mnogo konkretniji.

„Polako to vrijeme ističe. Već su me pozivali i neki drugi ljudi, kao i dvije gospođe iz filma. Ja ću ići sa prijavom, ali i tužbom. Ovdje je očigledno sve dokazano što se tiče te dvije porodice, a za ostale ćemo vidjeti,“ kaže Tolimir za Nezavisne novine.

Dodaje da tužilaštvo mora saslušati obje porodice u svojstvu oštećenih, ali kritikuje njihov dosadašnji pristup:

„Oni su formalno otvorili postupak. Isto su uradili i po ranijoj prijavi. Oni to urade samo da formalno ispune uslov da je pokrenut postupak, da ih ne možete pitati šta su uradili. A još nema ni istrage. Znači, mi svi treba da budemo fascinirani? To su sve njihovi trikovi, koji vode ka odugovlačenju, otezanju, kamufliranju. Ja ću vrlo brzo tražiti da vidim šta je od dokaza pribavljeno. Razumijem ja i da su oni opterećeni, da se smanjuje broj tužilaca, ali, nismo mi tu da razumijemo, mi očekujemo rezultate. Nije naš problem to što ih je premalo,“ ističe Tolimir.

Sarina majka Aleksandra navodi da je predmet dodijeljen novoj tužiteljki:

„Bila sam nedavno na razgovoru kod nje. Ona me je saslušala u potpunosti, obavile smo razgovor. Približila mi je kojim tokom će to ići, šta je ona zamislila da radi. Drago mi je da se neko napokon uhvatio toga. Mislim da će to potrajati, ali bar se nešto uradilo po tom pitanju,“ kaže Sarina majka.

Početkom aprila, CIN je objavio potresan dokumentarac o smrti kćerkice Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, opisujući njihovu borbu za saznanje svih okolnosti nakon smrti njihove bebe, uključujući i lokaciju sahrane. DNK analizom je utvrđeno da posmrtni ostaci na groblju u Banjaluci ne pripadaju Sari niti drugom novorođenčetu, sinčiću Nataše Stijak.

Roditelji ovih novorođenčadi i dalje traže istinu, dok nadležne institucije zasad nisu pružile konkretne informacije. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske izjavio je da organizacija ukopa, sahranjivanje i ekshumacije nisu u njihovoj nadležnosti, dok Gradsko groblje Banjaluka tvrdi da je Sara sahranjena na lokaciji Pobrđe, ali nisu naveli tačnu parcelu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79