Roditelji zahtijevaju: Kaznite odgovorne za Pazarić, iz ustanova izbacite politiku!

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju zahtjevaju da se odgovorni za nehuman odnos prema štićenicima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić procesuiraju i najoštrije kazne, kao i da se utvrdi kakvo je stanje u ostalim zavodima i centrima ovog tipa.

Jedan je to od šest zahtjeva prema Vladi i Parlamentu Federacije BiH, a koje je više vijeća i udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju usaglasilo na sastanku u srijedu.

Zahtijevaju i sprovođenje depolitizacije upravnih i nadzornih odbora te da trećinu članova čine roditelji, koji bi bili angažirani volonterski. Također, traže i da se sprovede depolitizacija izbora za direktore svih zavoda i centara za odgoj i obrazovanje.

Zahtijevaju i hitnu izradu jedinstvenog registra djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom i interresorno uvezivanje tri oblasti – zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja.

Od izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji roditelji zahtijevaju i hitno usvajanje zakona kojim se uvodi kategorija „roditelj njegovatelj“, povećanje invalidnina i uvođenje principa „finansiranje po djetetu“, kao i uspostavljanje dnevnih centara za pružanje socijalnih i usluga dnevnog zbrinjavanja.

„U saradnji sa vijećima i udruženjima roditelja, usaglasiti prijedloge akata i izmjene i dopune postojećih u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja, kako bi se otklonila diskriminacija djece i njihovih porodica i da bi se poboljšao njihov položaj“, navodi se dalje u zahtjevima.

Traže i da se u roku od sedam dana nakon održavanja tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održi sastanak roditelja i predstavnika Vlade i nadležnih ministarstava.

Zahtjeve su potpisali predstavnici vijeća roditelja Srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, JU Centar Vladimir Nazor, JU Zavod Mjedenica, CERSIG i Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omaldinu te udruženja Eho, Edus, Colibri, Osmijeh nade, Dajte nam šansu i Blažuj.

Podsjetimo, tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu Pazarić i drugim sličnim ustanovama bit će održana 4. decembra. Prema neformalnim najavama na društvenim mrežama, građani će se tog dana u znak protesta okupiti ispred zgrade Parlamenta.

U međuvremenu, i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope uputila je pismo Mirsadu Zaimoviću, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ona poziva da Parlament iskoristi predstojeću raspravu o situaciji u nekoliko javnih institucija za socijalnu zaštitu kako bi se razgovaralo o deinstitucionalizaciji djece s invaliditetom uopšte i razradili konkretne prijedloge za postizanje napretka u tom pogledu.

Mijatović naglašava potrebu korištenja resursa kako bi se porodicama djece s invaliditetom pružile potrebne usluge i podrška kako bi se osiguralo da se oni mogu odgajati u porodičnom okruženju, a ne za obnovu ili proširenje postojećih institucija.

Povjerenica izražava i zabrinutost zbog atmosfere neprijateljstva oko zastupnice Sabine Ćudić, koja je objavila informacije o stanju u Pazariću.

Podsjećajući na primjenjive međunarodne standarde, Mijatović potiče Predstavnički dom da pošalje snažnu poruku da se odmazda ili viktimizacija zviždača neće tolerirati, prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79